EXCLUSIV | GÂNDUL prezintă balanța dramatică dintre costurile de spitalizare pentru un pacient COVID și costurile unui vaccin

EXCLUSIV | GÂNDUL prezintă balanța dramatică dintre costurile de spitalizare pentru un pacient COVID și costurile unui vaccin
Publicat: 09/10/2021, 09:00
Actualizat: 09/10/2021, 11:11

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, prezentăm informații legate de cheltuielile pentru pacienții COVID dintr-un spital de referință din România, Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”. Veți afla cât costă spitalizarea unui bolnav COVID – atât pe secție, cât și în ATI – prin comparație cu costurile unui vaccin, dar și cât costă curele de tratament cu trei dintre cele mai folosite antivirale: Favipiravir, Remdesivir și Tocilizumab.

Pandemia de coronavirus care afectează întreaga planetă a indus o criză medicală mondială, a schimbat mentalități și, înainte de toate, a ucis oameni. Dincolo de această crudă realitate, acest asalt al noului coronavirus, cu toate mutațiile încă nedescifrate pe deplin, înseamnă și costuri incredibil de mari. Acest raport dintre cifrele pe care vi le prezentăm constituie un motiv serios de reflecție pentru fiecare cetățean care își pune întrebarea: ”Cum e mai bine, vaccinat sau nevaccinat?”

GÂNDUL a adresat câteva întrebări punctuale dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

  1. Câți pacienți confirmați COVID au fost internați la Institutul ”Marius Nasta” din martie 2020 până la 1 octombrie 2021 sau pe o perioadă pentru care aveți realizată o evidență a costurilor pe zi de spitalizare și care este totalul acestor cheltuieli?
  2. Cât a costat spitalizarea – costul mediu pe caz confirmat  COVID pentru serviciile medicale – la un pacient internat la ATI?
  3. Cât a costat spitalizarea – costul mediu pe caz confirmat COVID – la un pacient pentru care nu a fost necesară internarea în ATI?
  4. Care este numărul total al pacienților confirmați COVID transferați în ATI și care este valoarea totală a cheltuielilor efectuate pentru aceștia în perioada pentru care aveți această evidență?
  5. Care este numărul total al pacienților confirmați COVID-19,  internați în secție pe perioada aferentă evidenței din spital, care a fost costul pe zi de spitalizare, respectiv totalul cheltuielilor efectuate de spital?
  6. Câte persoane au fost internate cu COVID pe ATI și câte internate pe secție?
  7. Care este costul mediu pe caz confirmat la un pacient care a avut nevoie de ventilație invazivă, costul mediu pentru un pacient căruia i s-a administrat oxigen si costul mediu pentru un pacient COVID care a avut nevoie de ventilație non-invazivă?
  8. Care este numărul total defalcat al acestor categorii de pacienți – în perioada respectivă – în statistica acestor cheltuieli din Institutul ”Marius Nasta”?

Costurile unui vaccin sunt infime față de cheltuielile privind serviciile medicale pe fiecare pacient

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” ne-a transmis că din luna aprilie 2020 și până în prezent au fost internați în spital 2.717 pacienți, din care 470 în Secția de Terapie Intensivă (ATI).

”În ceea ce privește numărul total de zile de spitalizare, sunt 26.962 de zile pacienți COVID și 3.989 de zile pacienți COVID internați la Secția Terapie Intensivă”, a precizat medicul Beatrice Mahler.

”Dacă populația ar fi fost vaccinată în proporție foarte mare, numărul persoanelor internate nu ar fi depășit 5-10% și cheltuielile pe sistemul de sănătate ar fi fost cu mult mai reduse. Aceste cheltuieli de sănătate, direcționate pentru salvarea oamenilor, se vor regăsi într-un efort financiar pe care v-a trebui să îl facem la un moment dat. Costurile unui vaccin sunt infime față de aceste cheltuieli privind serviciile medicale pe fiecare pacient, așa precum v-am arătat în răspunsul la solicitarea redacției Gândul. E bine să reflectăm cu toții asupra acestor cifre”, a subliniat dr. Beatrice Mahler.

Valeriu Gheorghiță: ”Din păcate, aceste costuri de spitalizare sunt cheltuite și rămânem fără satisfacția de a salva toate viețile umane”

Pentru a avea o imagine completă a costurilor unui spital – exemplul luat de Gândul fiind ”Marius Nasta” – versus costurile unui vaccin care poate oferi protecție împotriva formelor grave de COVID, l-am contact pe col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatul campaniei de vaccinare, pentru a afla prețul unui vaccin.

”Prețul unui vaccin variază între 2,5 euro și ajunge până la 15-20 euro, Moderna fiind cel mai scump.  De-a lungul acestor luni au fost avansate teorii ale conspirației, vizavi de interesul Big Pharma pentru promovarea vaccinului din rațiuni de profit. Or, se știe clar că vaccinurile au costuri infinit mai mici față de tratamentul bolii în sine, dacă facem raportarea la costuri. Dacă ne gândim că, de multe ori, din păcate, aceste costuri de spitalizare sunt cheltuite și rămânem fără satisfacția de a salva toate viețile umane, atunci este clar că vaccinul, cum am mai spus, este cea mai eficientă măsură care poate exista la această oră”, spune medicul infecționist Valeriu Gheorghiță.

Costurile reale, calculate de Institutul ”Marius Nasta” pentru pacienții COVID

GÂNDUL prezintă și costurile reale – pe zi de spitalizare pentru pacienții cu SARS-CoV-2 -, calculate și transmise de Institutul ”Marius Nasta”.

Pacienți confirmați COVID și internați în ATI

  • Persoane internate care au avut nevoie de ventilație invazivă – 197. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 74.181,74 lei, fiind necesare 1.878 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 14.613.802, 52 lei, fiecare zi de spitalizare costând 7.781,58 lei.
  • Persoane internate care au avut nevoie de ventilație noninvazivă – 173. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 26.202,17 lei, fiind necesare 1.729 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 4.532.974,86 lei, fiecare zi de spitalizare costând 2.621,73 lei.
  • Persoane internate cărora li s-a administrat oxigen – 305. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 20.124,11 lei, fiind necesare 2.539 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 6.137.854,77 lei, fiecare zi de spitalizare costând 2.417,43 lei.
  • Persoane internate cărora li s-a administrat oxigen cu presiune pozitivă cu flux înalt – 8. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 14.802,40 lei, fiind necesare 46 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 118.419,18 lei, fiecare zi de spitalizare costând 2.574,33 lei.

Potrivit informațiilor transmise de Institutul ”Marius Nasta”, la solicitarea Gândul, cheltuielile totale (zile de spitalizare) pentru pacienții COVID internați în ATI, în perioada precizată, se ridică la 25.419.417,97 lei, fiecare zi de spitalizare însemnând 7.485,11 lei.

Pacienți COVID pentru care nu a fost necesară internarea în ATI

  • Persoane internate cărora li s-a administrat oxigen – 844. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 19.730,63 lei, fiind necesare 9.682 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 16.652.652,72 lei, fiecare zi de spitalizare costând aproximativ 1.719 lei.
  • Persoane internate cărora nu li s-a administrat oxigen și nu au avut nevoie de ventilație – 1.111. Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 14.677,08 lei, fiind necesare 15.217 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 16.306.232,86 lei, fiecare zi de spitalizare costând aproximativ 1.071 lei.

Cheltuielile totale (zile de spitalizare) pentru pacienții COVID care nu au fost internați în ATI,  în perioada precizată, se ridică la suma de 32.958.885,58 lei, fiecare zi de spitalizare însemnând aproximativ 1.323 lei.

Cât costă cura cu Favipiravir, Remdesivir și Tocilizumab

Totodată, GÂNDUL a solicitat Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” și informații referitoare la costul unei cure cu Favipiravir, Remdesivir și Tocilizumab, numărul de zile necesare pentru cura respectivă la fiecare dintre aceste trei medicamente și la costurile suportate de spital sau de Ministerul Sănătății.

Astfel:

  • Pentru 10 zile de cură cu FAVIPIRAVIR (pacient cu formă severă COVID) s-au cheltuit 490 lei pentru fiecare pacient.
  • Pentru 5 zile de cură cu REMDESIVIR (pacient cu formă severă COVID) s-au cheltuit 10.085,4 lei pentru fiecare pacient.
  • Pentru 2 zile de cură cu TOCILIZUMAB (pacient cu formă severă COVID) s-au cheltuit 8.152,5 lei pentru fiecare pacient.

”Favipiravir este achiziționat de către Institut, iar Remdesivir și Tocilizumab sunt primite de la Ministerul Sănătății”, a mai declarat dr. Beatrice Mahler, pentru GÂNDUL.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia