Prima pagină » Știri » EXCLUSIV GÂNDUL. Șeful PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, cercetat pentru un prejudiciu de 500.000 de euro. Dosarul său de spălare de bani, plimbat de la DIICOT la DNA

EXCLUSIV GÂNDUL. Șeful PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, cercetat pentru un prejudiciu de 500.000 de euro. Dosarul său de spălare de bani, plimbat de la DIICOT la DNA

EXCLUSIV GÂNDUL. Șeful PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, cercetat pentru un prejudiciu de 500.000 de euro. Dosarul său de spălare de bani, plimbat de la DIICOT la DNA
Fostul deputat PSD Niculae Bădălău, care conduce filiala PSD Giurgiu, este cercetat penal pentru prejudicierea statului cu 500.000 de euro, prin neplata TVA la tranzacționarea unui teren de 130 de hectare din Giurgiu, conform documentelor obținute de Gândul

Fostul deputat PSD Niculae Bădălău, care conduce filiala PSD Giurgiu, este cercetat penal pentru prejudicierea statului cu 500.000 de euro, prin neplata TVA la tranzacționarea unui teren de 130 de hectare din Giurgiu, conform documentelor obținute de gândul. Infracțiunea a reieșit în urma cercetărilor făcute de DIICOT, în dosarul în care Bădălău era urmărit penal, încă din 2009, pentru spălare de bani, la sesizarea Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Dosarul penal de spălare de bani al lui Niculae Bădălău a fost plimbat între DIICOT și Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiecare declinându-și competența. În cele din urmă, DIICOT a decis, pe 7 martie 2012, să dispună neînceperea urmăririi penale față de Niculae Bădălău, de soția acestuia Rodica Bădălău și față de Nina Zanfir (fostă Pavel), pentru infracțiunea de spălare de bani.

Totuși, dosarul a fost trimis către Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, Niculae Bădălău fiind în continuare cercetat penal pentru evaziune fiscală, fals în declarații și spălarea banilor obținuți din aceste fapte.

În plus, din cercetările DIICOT a reieșit o nouă infracțiune: statul a fost prejudiciat cu 500.000 de euro, prin neplata TVA-ului aferent tranzacției terenului, pentru care Bădălău era deja cercetat.

Soția lui Niculae Bădălău, Rodica, a cumpărat pe 20 martie 2006 un teren agricol extravilan de 130 de hectare, în comuna Bucșani, județul Giurgiu, contra sumei de 12.000 de euro, de la firma NBG SRL. Firma respectivă fusese deținută de soții Bădălău până în 2002, când au cedat acțiunile către Nina Zanfir (fostă Pavel). Totuși, conform ANI, Niculae Bădălău a devenit acționar unic și administratorul firmei pe data de 28 septembrie 2009, ceea ce ar arăta „operațiunea de cedare de la data de 15.02.2002 ca fiind o simulație”.

Pe 7 februarie 2007, terenul respectiv a fost vândut către firma Copper Beech Invest, un offshore cu sediul în Cipru, contra sumei de 3 milioane de euro. Înainte, terenul a fost trecut însă din extravilan în intravilan, crescându-i-se valoarea. Aceasta a fost unica cerere de acest fel aprobată în perioada respectivă (2006-2007). În perioada respectivă, Bădălău era deputat în Parlamentul României, după ce anterior fusese prefectul județului Giurgiu.

Procurorii DIICOT au descoperit că, după obținerea celor 3 milioane de euro de Rodica Bădălău, banii (în lei) au ajuns direct în conturile lui Nicuale Bădălău. O parte au fost schimbați în euro, obținându-se 2.928.791 euro. O parte din sumă a fost retrasă cash (575.000 euro), o altă parte a fost transferată în alt cont al lui Bădălău, iar 400.000 de euro i-au fost transferați fiului liderului PSD Giurgiu, Radu Gabriel Bădălău, și altor persoane fizice.

Traseul dosarului Bădălău: indiciile de corupție nu s-au confirmat
După ce ANI a sesizat DIICOT cu privire la cazul lui Niculae Bădălău, în 2009, procurorii structurii respective au considerat că este cazul să trimită cauza la DNA, în 2011, „deoarece existau indicii de fapte de corupție cu privire la modalitatea de trecere a terenurilor din extravilan în intravilanul localității Bucșani, aceasta deoarece, în acea perioadă, doar terenurile numitului Bădălău Niculae au fost trecute în intravilan”.

DNA a decis însă, pe 1 martie 2012, că nu se confirmă suspiciunile de corupție și că dosarul este de competența DIICOT, fiind implicate operațiuni de spălare de bani. DIICOT a considerat însă că dosarul nu este de competența sa, pentru că spălarea de bani nu au fost făcute de persoane care aparțin unor grupuri infracționale organizate sau unor
asociații sau grupări constituite în scopul săvârșirii de infracțiuni.

„Activitățile sale, împreună cu ale membrilor familiei sau a altor persoane apropiate, au constituit acte izolate, legate exclusiv de trecerea bunurilor imobile din patrimoniul societății comerciale NBG SRL în patrimoniul personal, trecerea acestor terenuri din extravilan în intravilan, urmată la scurt timp, de valorificarea acestuia către SC. COOPER BEECH SRL, la un preț suspect de mare față de prețul de achiziție, și de încasarea acestui preț în conturile personale”, arată procurorul de caz de la DIICOT.

Cu ce l-a mai prins ANI pe Bădălău

În octombrie 2009, inspectorii de integritate de la ANI au mai constatat că Niculae Bădălău ar fi vinovat de fals în declarații, sesizând Parchetul General.

Astfel, în perioada 2004-2008, cât Bădălău a fost deputat de Giurgiu, acesta nu a menționat în declarația de avere terenul extravilan, situat în Bolintin Vale, în suprafață de 2.715,58 mp, dobândit în anul 2001 de soția sa, Rodica Bădălău.

De asemenea, un teren situat în Florești – Stoenești (județul Giurgiu), în suprafață de 11.050 mp, a fost înstrăinat către S.C. Aims Corp S.R.L. cu prețul de 6.000 euro, și nu către S.C. Elite S.R.L., cu prețul de 20.000 euro, așa cum a menționat Bădălău în declarația de avere.

Inspectorii au mai constatat o mulțime de alte greșeli comise de Bădălău în declarațiile de avere.

Citește și