EXCLUSIV | Crematoriile din București se pregătesc pentru incinerarea victimelor COVID-19 / Administrația Cimitirelor cumpără 1.500 de URNE funerare / Un singur crematoriu funcțional în Capitală

EXCLUSIV | Crematoriile din București se pregătesc pentru incinerarea victimelor COVID-19 / Administrația Cimitirelor cumpără 1.500 de URNE funerare / Un singur crematoriu funcțional în Capitală
Sursa FOTO: www.accu.ro
Publicat: 01/04/2020, 19:05
Actualizat: 01/04/2020, 20:51

Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane București (ACCUB) a solicitat oferte pentru achiziționarea a 1500 de urne de cenușă, în contextul pandemiei COVID-19. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este vineri, 3 aprilie.

În prezent, în Capitală funcționează un singur crematoriu, dat fiind cererea scăzută. Printre vedetele care au cerut incinerarea se numără și regretata prezentatoare TV, Cristina Țopescu.

„Pentru buna desfasurare a activitatii specifice Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane București (ACCUB), și având în vedere faptul că produsele vizate sunt consumabile și se folosesc în urma proceselor de incinerare, precum și posibilitatea apariției unui volumul crescut al necesității in contextul pandemiei de CoVid-19, este necesara atribuirea unui Acord Cadru de furnizare pentru urne de cenușă umană”, se arată în anunțul ACCUB.

Astfel, conform licitației anunțate de  Sistemul Electronic de Achizitii Publice,  este vorba despre un „Acord cadru 48 luni de furnizare urne cenusa umana Cantitate minima Contract subsecvent (12 luni) – 1000 buc; Cantitate maxima Contract subsecvent (12 luni) – 1500 buc”.

valoarea estimată a contractului este între 560.000 și 840.000 de lei.

În prezent, în București, există două crematorii administrate de ACCUB, respectiv crematoriul „Cenușa”, situat pe Calea Şerban Vodă și crematoriul Vitan -Bârzești, localizat pe Instrarea Serelor. Dar ACCUB precizează pe siteul oficial că cingurul crematoriu funcţional din Bucureşti, este Crematoriul Vitan-Bârzeşti.

Principalele prevederi ale Ordinului Ministerului Sănătății din 13 martie 2020 privind aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus:

Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază.

Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).

Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafețe în concentrațiile și la timpul de expunere recomandate de producător și speciificate pe eticheta produsului. Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilir specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare.

În situația în care nu există frigider cu posturi separate se va identifica un spațiu separat față de restul cadavrelor, care se va dezinfecta după fiecare prezentare.

În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp.

Transportul cadavrului către morgă de la secția din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. Liftul și targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secția unității sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate cu produse de top TP2 (de suprafețe).

Personalul care, potrivit atribuțiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea și obiectele contaminate cu secreții ale persoanei decedate și transportă cadavrul către spațiile special destinate va purta obligatoru echipament individual de protecție după cum urmează:
1. combinezon complet din tyvek, respectiv material impermeabil sau material țesut cu densitate mare, rezistent la apă, care prezintă și protecție pentru cap sau halat cu mâneci lungi și impermeabile la apă și bonetă.
2. protectoare faciale: mască cu vizetă, măști chirurgicale și protectoare oculare.
3. două rânduri de mănuși latex.
4. cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.

Echipamentele individuale de protecție pentru aparținătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul.
Aparținătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecție de unică folosință:
1. halat de unică folosință din material țesut sau impermeabil la apă
2. mască facială
3. botoși (protecții încălțăminte)
4. mănuși în situația în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul.
Cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul de protecție. Aparținătorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. În caz de identificare pozitivă vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat.

În România, ideea practicării incinerărilor de cadavre umane a fost pentru prima dată promovată de către doctorul bucureștean Iacob Felix, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când, în urma unor epidemii, el a propus arderea cadavrelor din motive igienice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un producător chinez de automobile lansează un vehicul în Italia, cu planuri de a se...
×