EXCLUSIV | Cum au descoperit locuitorii unei comune din Dâmbovița că peste 100 de persoane au primit mutație în casele lor, cu acte false. Legătura cu un falsificator de bani și alegerile locale din 2020
Procurorii DIICOT și polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au descoperit, în urma unei percheziții care viza un falsificator de bani din județul Dâmbovița, că bărbatul fusese luat în spațiu la adresa respectivă, cu toate că, în realitate, proprietarul locuinței habar nu avea despre acest lucru. Mai mult, anchetatorii au stabilit, ulterior, că alte aproximativ 100 de persoane fuseseră luate în spațiu, la diferite adrese din comuna respectivă, în contextul alegerilor locale din septembrie 2020, fără ca proprietarii să știe.
Polițiștii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Ilfov au intrat în alertă după ce patronii unei case de schimb valutar din Buftea au anunțat că un bărbat ar fi venit la exchange, chiar la ora închiderii și ar fi schimbat 800 de euro, care s-au dovedit a fi falși.
Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii care au vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere au constatat că cei doi păreau să se cunoască. În plus, după ce a încasat contravaloarea bancnotelor, clientul i-a dat femeii 100 de lei.
După ce l-au identificat pe individ, despre care au stabilit că este un interlop domiciliat în comuna Ciocănești, județul Dâmbovița, anchetatorii au obținut mandate de interceptare a convorbirilor telefonice atât pe numele acestuia, cât și pentru angajata de la casa de schimb valutar.
În paralel, a fost contactat șeful de post de la Ciocănești, care ar fi trebuit să dea relații despre suspect. Polițistul nu ar fi fost deloc cooperant, iar explicația a venit odată cu stenogramele convorbirilor telefonice. Așa s-ar fi stabilit că, în trecut, femeia s-ar fi ocupat cu prostituția, iar bărbatul care a schimbat banii ar fi fost chiar proxenetul ei.
Ce au descoperit anchetatorii la adresa din Ciocănești
Devenită „fată de casă”, aceasta s-ar fi angajat la „exchange”-ul respectiv și ar fi început o relație amoroasă chiar cu șeful de post. În acest context, agentul de poliție i-ar fi spus iubitei lui că ofițerii specializați în combaterea crimei organizate sunt pe urmele celui care a schimbat banii, iar femeia i-ar fi dat imediat de știre, pentru a-i dat timp să se ascundă.
Rămași fără alte opțiuni, polițiștii și procurorii au decis, la sfârșitul săptămânii trecute, să descindă la adresa din Ciocănești la care figura individul respectiv.
Nu era nimeni acasă, iar, la scurt timp, la fața locului, a venit și proprietarul, un fost cadru militar stabilit la Titu. Acesta a declarat că locuiește ocazional la Ciocănești, mai mult vara și că nu a luat pe nimeni în spațiu, în viața lui.
Ca urmare, conform surselor citate, ar fi fost deschisă o nouă anchetă, în urma căreia s-ar fi stabilit că, în afară de fasificatorul de bani căutat, ar fi fost mutate, pe ascuns, la diverse adrese, din Ciocănești, în jur de 100 de persoane, fără știrea proprietarilor.
Aceste falsuri s-ar fi făcut înaintea alegerilor locale din toamna lui 2020, pentru ca „beneficiarii” să-l poată vota pe unul dintre candidații la funcția de primar al comunei.
Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Gândul, că aceste falsuri nu s-ar fi putut face fără complicitatea angajaților de la Serviciul pentru Evidența Persoanelor și cei ai Primăriei Ciocănești, care ar urma să fie chemați pentru audieri, împreuna cu șeful de post.