Prima pagină » Știri » EXCLUSIV. Mărturiile angajatei de la Finanțe, infectată cu noul COVID-19 și acuzată că s-a întors la muncă fără să respecte izolarea: „Sunt minciuni! Am fost acuzată inuman și perfid”

EXCLUSIV. Mărturiile angajatei de la Finanțe, infectată cu noul COVID-19 și acuzată că s-a întors la muncă fără să respecte izolarea: „Sunt minciuni! Am fost acuzată inuman și perfid”

EXCLUSIV. Mărturiile angajatei de la Finanțe, infectată cu noul COVID-19 și acuzată că s-a întors la muncă fără să respecte izolarea: „Sunt minciuni! Am fost acuzată inuman și perfid”

Procurorii suceveni au anunțat marți, 23 iunie, că o angajată a Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi este cercetată întrucât a fost internată în luna martie cu noul coronavirus și ar fi revenit la serviciu fără a respecta o perioadă minimă de izolare. Colegii au acuzat-o că n-a efectuat al doilea test şi că le-ar fi pus astfel în pericol sănătatea. În replică, angajata în cauză susține că a respectat toate măsurile impuse și că a fost acuzată „inuman și perfid”.

GÂNDUL.RO a discutat cu o persoană apropiată angajatei și a aflat în exclusivitate ce s-a întâmplat de fapt. Femeia susține, de asemenea, că angajați care ar fi făcut plângerea conform căreia nu a respectat mărsurile legale după ce a fost diagnosticată cu noul COVID-19 au comunicat în scris instituției că nu au formulat-o.

„Alarmarea și inducerea în eroare a instituțiilor publice”

„Mai multe instituții publice printre care și Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică Suceava, Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași, Instituția Prefectului Iași, Ministerul Finanțelor Publice, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au fost alarmate cu rea-credință prin formularea unor petiții anonime. Acestea au fost induse în eroare în vederea efectuării unor investigații inutile.

În petiție se precizează că funcționarul public internat cu o formă acută de pneumonie în context COVID-19 «imediat după externare a revenit la serviciu și că revenirea s-a făcut fără respectarea normelor de distanțare socială».

În petiție este menționat faptul că a fost formulată de către «Colectivul de salariați ai Compartimentului de Inspecție Economico-Financiară Nord-Est din cadrul DGRFP Iași». Salariații Compartimentului de Inspecție Economico-Financiară Suceava au comunicat în scris instituției că nu au formulat această petiție. Nimeni nu a recunoscut că este semnatarul petiției și nu și-a însușit cele scrise în petiție, aceasta rămânând sub anonimat”, a precizat sursa apropiată familiei pentru GÂNDUL.RO.

DSP ar fi constatat că instituția a respectat toate normele de sănătate publică!

„Inspectorii Sanitari ai Direcției de Sănătate Publică Suceava s-au prezentat la sediul instituției și au întocmit un proces verbal de constatare în care menționează «respectarea normelor de sănătate publică privind măsurile de prevenție» și că «declarațiile funcționarului public sunt confirmate de documente medicale primite de la Spitalul Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava». A fost formulată și o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava”, mai precizează sursa citată.

Au semnat sau nu angajații plângerea?! Parchetul și instituția ar susține versiuni diferite

În comunicatul de presă emis marți, 23 iunie, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava se preciza că în 18 iunie a fost înregistrată o plângere penală formulată de colectivul de angajaţi ai Compartimentului de Inspecţie Economico-Financiară Suceava / Serviciul de inspecţie economico-financiară Nord-Est din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi care reclamau faptul că angajatul a revenit la serviciu imediat după externare, fără a respecta o perioadă minimă de izolare, fără efectuarea unui al doilea test şi fără respectarea normelor privind distanţarea socială, punând în pericol sănătatea celorlalţi angajaţi.

„Funcționarul public solicită organelor de urmărire penală a persoanelor care au acuzat-o pe nedrept, în mod inuman și perfid, dorind identificarea făptuitorului și a eventualilor complici – instigatori. Funcționarul public precizează că a respectat toate măsurile impuse de lege, perioada de izolare la domiciliu, fiind în concediu medical. A rugat un voluntar recomandat de către Direcția de Sănătate Publică să-i facă cumpărăturile, să-i ducă gunoiul în perioada de izolare, ea neieșind nici măcar în fața ușii apartamentului. În momentul în care un membru al familiei a fost externat, funcționarul public a intrat iar în izolare la domiciliu, fiind sub supravegherea Poliției, conform prevederilor legale. În tot acest interval de timp a lucrat de la domiciliu, colaborând prin intermediul poștei electronice cu colegii de serviciu”, a mai susținut sursa apropiată familiei pentru GÂNDUL.RO.

„În spital am stat cu frica morții și singura dorință a fost să supraviețuiesc!”

„Cu privire la acuzația că «revenirea la serviciu s-a făcut fără a face dovada unui al doilea test negativ» externarea din spital se face atunci când decid cadrele medicale, nu pacienții.

Funcționarul public precizează că:

«Prin scrierea acestei petiții se aduce atingere personalității mele afective, sociale, profesionale. Are loc o încălcare a drepturilor personale nepatrimoniale, constând în atingerea adusă demnității, cinstei, onoarei, reputației, dreptului la propria imagine. Având în vedere că am fost grav bolnavă, aceste acuzații nefondate, minciuni, invenții, îmi afectează sănătatea. În spital am stat cu frica morții și singura dorință a fost să supraviețuiesc. Eu am nevoie de o perioadă mare de recuperare. Această petiție are un scop ilicit, acela de a pune la îndoială conduita mea personală și profesională, corectitudinea și integritatea mea în calitate de funcționar public».

„Conturarea unei imagini false a unui funcționar public este de nepermis și doresc identificarea făptuitorului. Solicit organelor de urmărire penală să cerceteze fapta și să identifice eventualii complici, instigatori. Se pot verifica camerele de supraveghere, certificatele medicale, mesajele de pe telefon și poșta electronică de serviciu.

«Nu am făcut nimic ilegal și sunt o salariată cu o bună pregătire profesională».

Aceste acuzații grave neadevărate fac obiectul special al unei infracțiuni de natură penală. Potrivit deciziei nr.573 din 1 octombrie 2019, «întrebuințarea de expresii jignitoare» nu trebuie să îmbrace forme de exprimare prin care să se aducă atingere demnității persoanei, onoarei ori reputației acesteia și constituie infracțiune incriminată în Codul Penal.

Sper că cei care au spus aceste invenții să fie identificați și trași la răspundere penală”, potrivit unei surse apropiate familiei funcționarului public.

Procurorii fac cercetări după un angajat de la Finanţe Publice Suceava, care a fost internat la Spitalul Judeţean fiind diagnosticat cu COVID-19, s-a întors la muncă fără a face un al doilea test, fără a respecta o perioadă minimă de izolare şi nici normele privind distanţarea socială.

Ancheta a fost deschisă după ce colegii săi au făcut plângere penală.

Potrivit unui comunicat de marţi, 23 iunie, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, la această unitate de parchet a fost înregistrată, în 18 iunie, o plângere penală formulată de colectivul de angajaţi ai Compartimentului de Inspecţie Economico-Financiară Suceava / Serviciul de inspecţie economico-financiară Nord-Est din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi.

Imediat după externare a revenit la serviciu

„Din conţinutul sesizării reiese că unul dintre angajaţi a fost internat în cursul lunii martie 2020 în Spitalul Judeţean de Urgenţă «Sfântul Ioan cel Nou» Suceava, fiind diagnosticat cu virusul SARS-CoV-2, iar imediat după externare a revenit la serviciu fără a respecta o perioadă minimă de izolare, fără efectuarea unui al doilea test şi fără respectarea normelor privind distanţarea socială, punând în pericol sănătatea celorlalţi angajaţi”, se arată în comunicat.

Nu s-au asigurat reglementările legislative şi procedurile interne privitoare la prevenirea răspândirii COVID-19

Sursa citată precizează că, deşi era cunoscută situaţia angajatului confirmat pozitiv, la nivelul conducerii SIEF Nord-Est – DGRFP Iaşi nu s-ar fi respectat măsurile instituite prin reglementările legislative şi procedurile interne privitoare la prevenirea răspândirii COVID-19, prin asigurarea materialelor de protecţie şi dezinfecţie, asigurarea distanţării sociale şi protejarea sănătăţii personale.

Procurorii continuă cercetările pentru lămurirea tuturor împrejurările, a circumstanţelor de comitere a faptei şi a stabilirii răspunderii penale, se mai arată în comunicatul parchetului.

Citește și