EXCLUSIV| Portret de candidat. Alexandru Gâdiuță, candidat la Primăria Sectorului 6 din partea USR: „Instituțiile trebuie deparazitate de pile și relații”
Alexandru Gâdiuță este candidatul USR pentru Primăria sectorului 6. În prezent, este consilier al Primăriei Municipiului București. Vrea să descongestioneze traficul și să facă sectorul mai verde. Gândul vă va prezenta în perioada următoare portretele candidaților la primăriile de sector din București, dar și pe cele ale candidaților la Primăria Capitalei. Cine sunt și de ce vor să ne conducă.
Gândul: Cine este Alexandru Gâdiuță, ce studii are și ce experiență îl califică pentru a ocupa această funcție?
Alexandru Gâdiuță: Sunt bucureștean, născut și crescut în sectorul 6, în Drumul Taberei. Sunt căsătorit și am o fetiță, aceste două lucruri fiind o motivație puternică de a mă implica.
Sunt specializat în geografia mediului, dar și absolvent ASE. Sunt activist civic, fiind implicat în lupta pentru un București mai bun, de aproape 10 ani, unde am început alături de Asociația Salvați Bucureștiul. Sunt membru fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul, iar de la alegerile locale din 2016 sunt consilier municipal USR și membru în comisiile de mediu și buget. Practic de atunci m-am implicat în aceste activități de administrație publică, făcând parte și dintr-o echipă tehnică a USR-ului.
Gândul: Care sunt motivele candidaturii dumneavoastră la Primăria sectorului 6?
Alexandru Gâdiuță: Motivația principală este aceea că țin foarte mult la acest oraș și am o familie cu care doresc să rămân în București. Pentru asta trebuie să lupt pentru un oraș mai bun și pentru a aduce o schimbare în societate.
Nu sunt mulțumit de modul în care arată orașul în acest moment și nici de evoluția sa din ultimii ani, dar încerc să transform această nemulțumire în ceva constructiv.
Candidatura mea vreau să fie o lupta pentru schimbarea din București. Nu vreau ca oamenii să fie nevoiți să mai plece din București.
Gândul: Care este proiectul dumneavoastră pentru București?
Alexandru Gâdiuță: Voi începe cu baza acestor proiecte. Din punctul meu de vedere baza trebuie să fie în schimbarea modului în care se face administrație în general. În acest moment, din păcate adiministrația locală este ruptă de cetățean și de comunitatea pe care ar trebui să o servească.
Noi trebuie să schimbăm modul în care se face administrație și să punem cetățeanul și nevoile lui în mijlocul administrației. Aici sunt o serie de elemente de bază, cum ar fi dezbaterea publică, transparentizarea sau bugetarea particitipativă.
Dacă vorbim despre respectarea legii, ni se pare că este de la sine înțeles, dar din păcate, în acest moment nu este un principiu respectat în administrația publică. De foarte multe ori, cei care conduc administrația, încearcă să găsească portițe prin care să facă legile mai maleabile.
Gândul: Ce probleme ați identificat pe partea de infrastructură?
Alexandru Gâdiuță: În acest moment, sectorul 6 este deconectat de restul orașului. Se pierde foarte mult timp în trafic mergând către centru sau încercând să ieși din București. Aici sunt o serie de măsuri pe care trebuie să le punem în practică în colaborare cu alte instituții.
Trebuie să facem benzi unice pentru transportul în comun de pe principalele bulevarde. Acest proiect s-a început pe bulevardul Iuliu Maniu, dar trebuie continuat pe toate bulevardele. Sunt convins că această schimbare poate fi făcută până la capăt.
Ar fi de menționat și o serie de artere de interconectare pentru cartierele din sector, spre exmeplu joncțiunea Militari-Prelungirea Ghencea-Valea Cascadelor-Valea Largă. Acest traseu este prevăzut în planul urbanistic încă din anul 2012.
De asemenea, joncțiunea Drumul Taberei-Șoseaua Alexandriei, prin strada Brașov. Aceste două proiecte sunt exemple de interconectare pentru cartierele din sector, care ar schimba foarte mult situația aglomerării din trafic.
Mai există și proiecte de conectare a sectorului la exterior, iar aici ar fi de menționat prelungirea Bulevardului Timișoara către centură, de altfel și Calea Giulești către centură.
Ar fi foarte benefică și construirea unui nod intermodal și un parking drive în zona depoului Militari. Amenajarea și reabilitarea străzii Liniei ar ajuta de asemenea foarte mult la eficientizarea traficului. Unul dintre scopurile mele este să transform sectorul 6 într-un sector conectat.
Un alt proiect important este transformarea unei mari zone verzi de agrement. Este vorba despre zona lacului Morii, unde ar fi parcul Crângași, respectiv zona care merge către Chiajna, spre Giulești. Ar fi o mare zonă verde în jurul cartierelor Crângași, Giulești și Militari, care ar constitui un plămân verde al sectorului.
Gândul: Ajung banii alocați la buget pentru aceste proiecte?
Alexandru Gâdiuță: Multe dintre aceste proiecte se vor face în colaborare cu Primăria Capitalei.
Gândul: Cum se vor schimba lucrurile având în vedere că Nicușor Dan va fi susținut și de către PNL?
Alexandru Gâdiuță: Sunt convins că acest lucru ajută. Dacă va fi ales primar general, se va simți o schimbare foarte mare față de administrația Firea.
Gândul: Cum ați gestiona eventuala opoziție din Consiliul Local sau din partea celorlalți primari de sector?
Alexandru Gâdiuță: De trei ani și jumătate sunt consilier municipal în Consiliul General.
Din poziția de primar sunt convins că voi avea o cu totul altă forță, iar faptul că am fost în opoziție în această perioadă, mi-a dat cumva forța și experiența de a relaționa cu ceilalți. Este foarte important să discutăm pe proiecte și să implicăm cetățenii în aceste discuții.
În momentul în care vom merge către comunitate cu aceste proiecte și vom discuta cu toate partidele, sunt convins că se va trece peste anumite orgolii de partid.
Gândul: Ce strategie aveți pentru primele săptămâni, dacă veți fi ales primar?
Alexandru Gâdiuță: În primele săptămâni aș face o analiză și o evaluare a situației pe care o voi găsi în primărie. Trebuie să pornim de la o evaluare generală a instituțiilor care țin de primărie. Al doilea pas este să vedem care sunt proiectele care se pot continua și care nu. Vom vedea ce proiecte trebuie oprite și modul în care o vom face.
Gândul: Cum ar arăta o primărie condusă de Alexandru Gâdiuță în relația cu mediul ONG?
Alexandru Gâdiuță: Eu vin din mediul ONG și văd asociațiile ca pe niște parteneri de dialog, care alături de cetățeni ar trebui să fie foarte implicate în luarea deciziilor. ONG-urile au o expertiză și o experiență de muncă foarte bună. Aș vrea să creăm parteneriate pentru a rezolva problemele din comunitate.
Gândul: Am văzut pe geamul sediului dumneavoastră un afiș din campania „Fără Penali în funcții publice.” Au fost discuții pe seama lui Mihai Daneș, membru USR sector 6, care a avut probleme în legătură cu un contract de atribuire directă oferit de Primăria Sectorului 6, către firma fiului său. Care este poziția dumneavoastră în legătură problemele de genul?
Alexandru Gâdiuță: Au fost doar o serie de discuții legate de aceste posibile probleme. Între timp, Mihai Daneș și-a dat demisia. Va spun un lucru care este general valabil și în care eu cred, și anume, acela că dacă în interiorul USR s-ar descoperi probleme de ordin penal, sunt adeptul măsurilor stricte. Respectarea legii trebuie să primeze.
Gândul: Dacă ajungeți în primărie și realizați faptul că un procent considerabil din personal este ineficient, cum ați acționa pentru a eficientiza aparatul administrativ al primăriei?
Alexandru Gâdiuță: Trebuie făcută o analiză din mai multe puncte de vedere. Noi vom încuraja performanța în administrație și îi vom sprijini pe oamenii care își fac treaba.
De câțiva ani interacționez foarte mult cu administrația și am întâlnit foarte mulți oameni care își fac treaba și muncesc fără a se da în lături.
Cu toate acestea, instituțiille trebuie deparazitate de pile și relații. Rolul nostru este de a face ca procesele să meargă. Țelul principal este acela de a avea o primărie care dă randament, iar eu sunt convins că cei care nu se vor încadra în această structură, vor pleca singuri de la un anumit punct încolo.
Gândul: Cu ce vă diferențiați față de Ștefan Pălărie, contracandidatul dumneavoastră de la PLUS, pentru poziția de membru desemnat de alianță?
Nu pot să spun că îl cunosc foarte bine, dar cred că și el este un om onest cu care voi face o echipa bună în continuare. Cred că principala mea calitate este exprienta pe care am acumulat-o în ulltimii ani.
Alexandru Gâdiuță: Veți continua să fiți membru USR chiar dacă nu veți fi membrul desemnat al alianței?
Eu încerc să schimb lucrurile în comunitate. Această candidatură este doar o parte din lupta schimbare și cu siguranță că voi lupta în continuare pentru a schimba în bine comunitatea în care trăiesc.
Gândul: Cu ce idee ar trebui să rămână bucureștenii de la candidatul Alexandru Gâdiuță?
Alexandru Gâdiuță: Avem un oraș cu un potențial foarte mare și stă în puterea noastră să luptăm pentru a valorifica acest potențial și pentru a aduce Bucureștiul la statutul pe care-l merită, acela de capitală europeană.
În candidatura mea nu vreau să fie doar lupta lui Alexandru Gâdiuță, ci a tuturor celor care iubesc acest oraș își doresc să facă din el un loc mai bun. Sunt un om care trăiește aici alături de familia sa, iar pentru asta își dorește să schimbe lucrurile în bine.
Sursă Foto: Alexandru Gâdiuță, Facebook