EXCLUSIV | Clotilde Armand, vizată într-un dosar penal. Parchetul confirmă că a început cercetările pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale la Primăria Sectorului 1

EXCLUSIV | Clotilde Armand, vizată într-un dosar penal. Parchetul confirmă că a început cercetările pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale la Primăria Sectorului 1
Clotilde Armand dosar penal
Publicat: 28/09/2022, 20:02
Actualizat: 28/09/2022, 20:40

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 confirmă că a început cercetările într-un dosar penal în care este vizată Clotilde Armand, pentru că ar fi menținut-o ilegal în funcție pe arhitecta-șefă a Sectorului 1, Bianca Buzdugan, ancheta fiind începută în urma plângerii făcute de Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU). Procurorii au trimis la Secția 4 Poliție dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu, dar și pentru uzurpare de calități oficiale.

Anchetatorii urmează să verifice mai multe documente și să audieze persoane, printre acestea fiind, cel mai probabil, și primarul Clotilde Armand, viceprimarul Oliver Păiuși și arhitecta-șefă Bianca Buzdugan.

Plângerea făcută de Alexandru Pânișoară a fost înregistrată în 25 august la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care în aceeași zi a deschis un dosar penal de cercetare in rem, pentru fapte de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și uzurpare de calități oficiale, potrivit datelor transmise de procurori, la solicitarea președintelui ADU.

Dosarul penal deschis de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, după plângerea făcută de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, pentru presupuse fapte ale primarului Clotilde Armand

Uzurpare de calități oficiale, fapta prevăzută de articolul 258 din Codul Penal, este atunci când o persoană folosește fără drept o calitate oficială care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

”Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii”, potrivit aceluiași articol.

Abuzul în serviciu, prevăzut de articolul 297 din Codul Penal și pedepsit cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică, este ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

Articolul 298 din Codul Penal, privind neglijența în serviciu, prevede că ”încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Alexandru Pânișoară spune că mai așteaptă de la procurori și confirmarea unei alte plângeri penale, făcută tot pe numele primarului Clotilde Armand, pentru realizarea unor lucrări de construire la un monument istoric fără a avea autorizațiile necesare pentru astfel de clădiri.

Clotilde Armand, reclamată la Parchet pentru menținerea ilegală în funcție a arhitectei-șefe

În plângerea făcută în august la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, Alexandru Pânișoară a reclamat-o pe Clotilde Armand pentru menținerea ilegală în funcție a arhitectei-șefe Bianca Buzdugan.

Arhitecta-șefă a Sectorului 1 este ținută în funcție prin decizia primarului Clotilde Armand, deși nu ar fi promovat concursul pentru ocuparea postului, organizat în martie 2021. Decizia de menținere în funcție ar fi fost reînnoită de două ori de atunci, din iulie până în decembrie 2021 și apoi până în iunie 2022, situație care contravine legii, susține Pânișoară.

În aceeași plângere, Alexandru Pânișoară o acuză pe Clotilde Armand că și-ar fi delegat ilegal unele atribuții către viceprimarul Oliver Păiuși.

”În Primăria Sectorului 1, Primarul Clotilde Armand și-a delegat atribuțiile în urbanism și construcții viceprimarului Oliver Păiuși, încă de la începutul anului trecut. Este important să înțelegem că, deși primarul își poate delega atribuțiile, există și excepții de la regulă. De exemplu, conform legilor în vigoare, atribuțiile legate de urbanism și construcții trebuie îndeplinite exclusiv de primar. Astfel, exercitarea acestora de o altă persoană decât Primarul constituie infracțiunea de uzurpare de calități oficiale”, acuză Alexandru Pânișoară.

Plângerea depusă de Alexandru Pânișoară în luna august a fost formulată și împotriva arhitectei-șefe a Sectorului 1, Bianca Buzdugan, a secretarului general, Ionescu Lavinia, și a directorului executiv al Direcției Juridice, Mirona Georgiana Mureșan.

Documente avizate de arhitecta-șefă a Sectorului 1 ar putea fi anulate în instanță

Agenția Națională a Funcționarilor Publici a eliberat un document care atestă că numirea de către primarul Clotilde Armand a Biancăi Buzdugan în funcția de arhitect-șef al Sectorului 1 nu a fost notificată de Primărie.

Președintele ADU, Alexandru Pânișoară, susține că, din cauza acestei situații, documentele semnate după 1 iulie de Bianca Buzdugan nu au valoare juridică, ele putând fi contestate în instanță în orice moment, întrucât au fost avizate de o persoană fără calitate.

La  solicitarea ADU, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a răspuns că ”Primăria Sectorului 1, Municipiul București, nu a notificat Agenția cu privire la exercitarea temporară a funcției publice specifice de Arhitect-șef al Sectorului 1, Municipiul București de către doamna Buzdugan Bianca în perioada 01.07.2022 – 31.12.2022. De asemenea, instituția publică respectivă nu a transmis către ANFP dispoziția nr. 2483/01.07.2022”.

Practic, Bianca Buzdugan semnează ilegal autorizații de construire și certificate de urbanism, pentru că ea ”ocupă temporar funcția publică de conducere de șef serviciu”, nicidecum de arhitect-șef, conform răspunsului ANFP, transmis la solicitarea Asociației pentru Dreptul Urbanismului.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia