Executivul ar putea decide ce bunuri pot fi oferite alegătorilor și valorile maxime ale acestora. Cine a venit cu propunerea
Proiectul de modificare a Codului Penal, inițiat de senatorul Andrei Volosevici și aflat din 16 aprilie în consultare publică la Senat, prevede că „nominalizarea bunurilor și stabilirea valorii unitare maxime și a valorii însumate maxime pentru bunurile care pot fi oferite unui alegător în condițiile legii se va face prin hotărâre a Guvernului”.
Inițiatorul precizează că, în prezent, în Codul Penal, la capitolul coruperea alegătorilor, se prevede că oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorilor să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi, dar în acestă categorie nu intră bunurile de valoare simbolică inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
Inițiatorul motivează necesitatea propunerii legislative prin faptul că în actualul Cod Penal nu este precizată natura bunurilor care ar putea fi oferite unui alegător, se lasă la libera apreciere care ar fi valoarea simbolică și nu se are în vedere că aceluiași alegător i se pot oferi mai multe bunuri, diferite sau de același fel, a căror valoare însumată poate deveni considerabilă.
Andrei Volosevici, de profesie avocat, este la primul mandat de senator, după ce a fost primar al municipiului Ploiești în perioada 2008-2012, timp în care a condus și PDL Ploiești. După alegerile locale din 2012, Andrei Volosevici s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară, al cărui membru a fost până în luna februarie a acestui an, când a anunțat că trece la grupul PNL.