Executorii judecătorești au blocat contul BCR al Ministerului Sănătății. Ce spune Nicolăescu
Ministerul Sănătății este executat silit. Un cont al instituției fost blocat în urma deciziei luate de Judecătoria Sectorului 1, după ce o companie austriacă a executat silit ministerul pentru neplata unui contract de 4,3 milioane euro.
„Nu toate conturile ministerului sunt blocate. Un singur cont este blocat – cel de la BCR – în rest, toate conturile prin care se derulează banii ministerului sunt la Trezoreria statului, care nu se poate bloca”, a precizat Eugen Nicolăescu, ministul Sănătății.
Judecătoria Sector 1 a încuviințat executarea silită a Ministerului Sănătății în urma unui litigiu cu o companie din Austria. Compania VAMED STANDORTENTWICKLUNG UND ENGINEERING GMBH&CO KG a solicitat executarea silită a Ministerului Sănătății deoarece ministerul nu a plătit un contract ce avea ca obiect un studiu de fezabilitate.
Contactat de gândul, șeful de la Sănătate a punctat că nu a știut de decizia instanței, deși aceasta a fost luată în luna noiembrie a anului 2012. „Eu am luat mandatul pe 23 decembrie. Ce mai puteam face. Nu am știut, nu am fost anunțat că avem o asemenea problemă. Probabil că nici în minister nu se știa. Am verificat și am aflat că în minister a venit foarte târziu sentința, împreună cu executarea. Nu a fost transmisă sentința din timp, ca să știi de ea și să poți să discuți, dacă mai era cazul”, a spus Nicolăescu.
Șeful de la Sănătate a menționat că a demarat o anchetă în cadrul instituției pe care o conduce, pentru a vedea motivul pentru ca nu a fost anunțat din timp de decizia instanței. Întrebat dacă se va lăsa cu demiteri, Nicolăescu a spus că „am cerut o notă explicativă de la direcția juridică din cadrul Ministerului Sănătății, iar dacă va fi cazul se va lăsa inclusiv cu demiteri”. „Trebuie mai întâi să vedem care este situația din punct de vedere al circuitului hârtiei: între instanță, execuror, minister. Pe măsură ce primesc o informare de la ei (nr. direcția juridică de la MS) o să văd dacă iau o decizie sau poate că nici ei nu au nicio vină și că poate ministerul nu a știut deloc, niciodată despre aceste lucruri. Eu am cerut secretariatului general să se facă o situație a tuturor posibilelor asemenea situațiilor, pentru a preveni pe viitor apariția unei astfel de situații”, a menționat ministerul.
Întrebat de ce contractul nu a fost respectat, Eugen Nicolăescu a spus: „Întrebații pe foștii miniștri. Pe Ion Bazac și pe Cseke Attila. Din câte am văzut, din niște hârtii care mi-au fost aduse, că s-au predat la timp toate lucrările, care s-au predat în anul 2009, pe la mijloc. Era timp suficient să se facă toate plățile și să nu plătim astăzi peste 10 milioane de lei numai penalități.
În 2008, Ministerul Sănătății a contractat compania Vamed Engieneering pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru reabilitarea a 15 spitale. Contractul a fost evaluat la 4,3 milioane euro. Ministerul nu a onorat contractul, iar compania austriacă a deschis o acțiune în instanță.
Tribunalul București a decis în 2011 ca Ministerul să plătească cei 4,3 milioane euro și penalizări de 0,1%. Curtea de Apel a confirmat ulterior decizia. În februarie, Judecătoria Sector 1 a dispus încuviințarea executării silite a Ministerului Sănătății.
Compania austriacă a început procedura de recuperare a prejudiciului. Astfel că a decis proprirea conturilor Ministerului Sănătății, adică blocarea conturilor ministerului. Executorul judecătoresc Constantin Gabriel, care se ocupă de executarea silită, nu a dorit să facă nici un fel de precizări despre proprirea conturilor Minsterului Sănătărții.