Procesul a început în anul 2012 cînd Consiliul Concurenței a amendat UNEJ pentru încălcarea reglementărilor în domeniu. Consiliul a considerat atunci, în urma unei investigații că asociația profesională a executorilor judecătorești a încălcat legea „atât prin crearea unei bariere la intrarea în profesie, fixând o taxă excesivă și discriminatorie, cât și prin stabilirea unor cheltuieli de executare ce exced cadrului legal”.
Instanța a dat dreptate Consiliului și a stabilit că taxa introdusă de UNEJ pentru intrarea în profesie în valoare de 5 000 de euro este excesivă. Totodată scutirea de la acestă taxă a rudelor celor aflați deja în acestă branșă, așa cum stabilise UNEJ a fost considerată de judecători o discriminare față de ceilalți aspiranți la acestă meserie ” creându-se toate premisele consolidării ideii de castă profesională bazată pe legături de familie”.
A doua neregulă viza concurența în interiorul profesiei de excutor judecătoresc. Consiliul a descoperit că UNEJ impusese tuturor membrilor săi ” o listă a cheltuielilor de executare”.
Instanța a stabilit că acestă listă era ilgală deoarece ea era obligatorie pentru toți executorii judecătorești din România și stabilită arbitrar, cheltuielile fiind diferențiate de onorariile stabilite de ministrul justiției. Această listă obligatorie nu făcea altceva decât să elimine orice fel de concurență care ar fi trebuit să ducă serviciile excutorilor la un nivel cât mai mic.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, pentru Gândul, după încheierea anchetei că un anumit grad de control, privind accesul pe piață bazat pe competență, este acceptabil, dacă are ca unic scop asigurarea unui standard ridicat de calitate, însă reglementările excesive la intrare duc la o reducere a ofertei de servicii, cu consecințe negative pentru concurență dar și pentru calitatea serviciilor respective.
„Astfel de restricții sunt cu atât mai nocive pentru mediul concurențial atunci când organizația profesională joacă un rol important, mai exact atunci când accesul pe piață este condiționat de intrarea în respectiva asociație, cum este și în cazul de față în care nu poți fi executor judecătoresc decât dacă ești membru UNEJ”, mai afirma în 2012 Chirițoiu.