Pentru exercițiul desfășurat de către Ministerul Apărării Naționale (MAPN) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) vor fi mobilizați 70 de medici militari, 10 ambulanț, un autocamion cu grup generator al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” – SUUMC, și spitalul mobil de tip ROL 1 avansat.
Exercițiul desfășurat la stația de metrou Piața Romană are drept scop testarea reacției echipelor de salvare în cazul unei explozii ce ar putea avea loc într-o stație aglomerată de metrou din București.
„Conform scenariului, în jurul orei 1.00, personalul specializat din cadrul Ministerului Apărării și Ministerului Naționale Afacerilor Interne, respectiv două echipe de căutare-salvare, autospeciale de transport personal și victime multiple, un spital mobil de tip ROL 1 avansat, pentru stabilizarea victimelor ce urmează a fi transportate către unitățile medicale din București, precum și un număr impresionant de echipaje de prim ajutor vor interveni pentru salvarea a circa 200 de victime care au fost surprinse de o explozie ce a avut loc la metrou. Vor fi testate, astfel, capabilitățile de căutare, localizare și evacuare a victimelor în afara zonei de risc, triajul răniților și transportarea acestora la unități medicale din Capitală, printre care se va număra și Spitalul Universitar deUrgență Militar Central „dr. Carol Davila”, informează MAPN.
La exercițiul Vigorous Warrior 2019, co-organizat Ministerul Apărării Naționale și de Centrul de Excelență al NATO pentru Medicină Militară, din Ungaria, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iau parte peste 2000 de militari și civili care reprezintă 39 de națiuni, majoritatea membre ale NATO, precum și 10 organizații civile.
Conform scenariului, exploziile produse în tunelul de metrou va genera surprinderea celor doua trenuri care vor bloca o parte dintre persoane în tunel, iar altele în stație. Intervenția impune intervenția directă a salvatorilor pe la stația Piața Romană, dar și prin stațiile învecinate – Piața Victoriei și Universitate. La stația Piața Romană, vor fi evacuate 160 de persoane iar accesul echipajelor de intervenție și evacuarea victimelor se va realiza pe la intrarea de la coloane. În zonă vor fi amplasate 40 ambulanțe civile și militare, precum și resurse de căutare-salvare.
Numărul mare de victime, precum și depășirea capacității de primire a răniților în unitățile spitalicești va impune amenajarea unui spital militar mobil de campanie în interiorul clădirii Academiei de Studii Economice (intrarea căderea Bastiliei).
La stația de metrou Universitate, conform scenariului, vor fi 20 de persoane evacuate. La gura de lângă Hotel Intercontinental vor acționa resurse pentru extragerea victimelor din metrou, acordare prim ajutor, evacuare, transport la unități spitalicești. La stația Piața Victoriei se va impune evacuarea unui număr de 20 de persoane. Totodată, salvatorii vor acționa pentru extragere din metrou, acordare prim ajutor, evacuare, transport la unități spitalicești.