Prima pagină » Știri » Exodul medicilor. Județele din România unde sistemul sanitar are prea puțini angajați

Exodul medicilor. Județele din România unde sistemul sanitar are prea puțini angajați

Exodul medicilor. Județele din România unde sistemul sanitar are prea puțini angajați
Peste 15% din personalul sanitar din România lucrează în clinicile și spitalele din Capitală, în timp ce în județe precum Ialomița sau Giurgiu numărul medicilor și al personalului auxiliar nu acoperă necesitățile marilor spitale județene.

Giurgiu și Ialomița sunt județele în care sunt înregistrați cei mai puțini angajați în sistemul sanitar în ultimul an, cu puțin peste 2.000 de persoane angajate în spitale (medici, asistenți, personal auxiliar), potrivit datelor de la Institutului Național de Statistică (INS).

„La spitalul județean avem într-adevăr câteva specialități deficitare, avem mulți rezidenți în pregătire și îi așteptăm. O parte dintre ei din nefericire nu mai ajung la posturi pentru că primesc oferte mult mai bune, atât în afara țării, cât și în București, noi fiind foarte aproape de București. O altă explicație ar fi numărul mic de medici în anumite specialități unde se înregistrează deficit în toată țara, cum ar fi oncologie, specialiști în nutriție, gastroenterologi”, a spus Elena Dinu, manager general al spitalului județean Giurgiu.

La polul opus, municipiul București s-a plasat pe primul loc în preferințele personalului sanitar în 2015, peste 47.000 de persoane alegând să își desfășoare activitatea în Capitală, urmat de județele Iași, Cluj și Timiș.

În România, sistemul sanitar are 302.000 de angajați dintre care 56.000 de medici, arată datele de la INS. În județul Iași, în 2015 au activat 15.000 de persoane în sistemul sanitar, o cifră de trei ori mai mică față de Capitală, în timp ce pentru următoarele municipii din top, Cluj și Timiș, datele sunt asemănătoare, existând circa 13.500 de medici, dentiști, farmaciști și personal auxiliar activ în spitale.

Managerul spitalului județean Giurgiu a precizat că medicii rezidenți aleg să plece la spitale din București sau din străinătate după ce își încheie perioada de pregătire, în căutarea unor salarii mai atractive.

Citește și