Exodul medicilor români în străinătate a ajuns până în The Guardian: În doar 11 ani au plecat 43.000 de doctori

Publicat: 21 04. 2019, 21:00

„Aproximativ 3,4 milioane de cetățeni români au părăsit țara în deceniul de după aderarea la UE, potrivit unui studiu recent, iar Ministerul Sănătății estimează că în aceeași perioadă 43.000 de medici au părăsit țara”, notează jurnaliștii de la The Guardian. Totodată, criza din sistemul medical românesc este doar un aspect al migrației din centrul și estul Europei, iar guvernele din întreaga regiune se luptă cu consecințele plecării multora dintre tinerii talentați, potrivit publicației. 

The Guardian descrie criza cu care se confruntă spitalele din România prin cazul unui spital din Slobozia, unde personalul secției de maternitate este asigurat de cadre ce trebuiau să iasă la pensie.

„Gabriela Dumitru ar fi trebuit să iasă la pensie acum mai mulți ani, dar în schimb, lucrează mai multe ore ca niciodată. În vârstă de 65 de ani, ea este una dintre cei doi medici ai secției de neonatologie din Slobozia, un oraș deprimat, aflat la 2 ore distanță de capitala București. Dumitru are câte 3-4 gărzi de 24 de ore pe săptămână, reușind să prindă câte o oră de somn atunci când e posibil pe o canapea, într-o cameră mică, decorată cu poze cu pisici. Colegul ei are 75 de ani, și oficial a ieșit la pensie acum 15 ani. Cei doi au sarcina să se ocupe de munca a 4 sau 5 doctori, având circa 1.200 de nașteri pe an și având grijă de nou născuții cu probleme”, scriu cei de la The Guardian.

Doar în județul Ialomița procentul de posturi vacante în sănătate este de 44%, iar la nivelul întregii țări este de 26%, „ceea ce înseamnă că societatea plătește pentru pregătirea medicilor tineri care apoi aleg să părăsească țara”, conform jurnaliștilor britanici.

Cei de la The Guardian au stat de vorbă și cu secretarul de stat din ministerul Sănătății, Raed Arafat. Acesta a explicat că majoritatea medicilor au început să plece încă înainte de aderarea la UE.

„Atunci, la Târgu Mureș, în doar 2 ani de zile, am pierdut toate asistentele, și a trebuit să pregătim altele noi și imediat am pierdut și jumătate dintre acestea. Apoi, odată cu criza economică, am pierdut doctori despre care am fi zis că nu vor pleca niciodată, cei mai calificați medici din țară. A avut un impact ce nu a putut fi reparat”, a explicat Arafat.  

Articolul citat menționează eforturile autorităților de a opri cadrele medicale să părăsească România, subliniind faptul că în ultimul an salariile au fost dublate în sistemul medical

„Acum, avem toate echipamentele de care avem nevoie, și salariile au crescut și ele. Dar nu este doar despre bani, trebuie să schimbăm absolut tot, inclusiv mentalitățile din societate, dacă vrem ca tinerii să-și dorească să stea și să muncească aici”, a explicat Gabriela Dumitru de ce această măsură nu s-a dovedit suficientă.