Experții preconizează o accelerare cu 30 la sută a procesului de încălzire globală
Oceanele își pierd capacitatea de a absorbi emisiile de carbon generate de activitatea umană, determinând accelerarea procesului de încălzire globală cu până la 30 de procente, au declarat o serie de experți, citați de cotidianul The Times, în ediția electronică.
Cercetătorii au descoperit că partea de sud a oceanelor absoarbe o cantitate mai mică de dioxid de carbon din atmosferă. Excesul de carbon, care nu poate fi absorbit de oceane, rămâne în atmosferă și accelerează încălzirea globală, preconizează ei.
Capacitatea redusă de a absorbi carbonul este considerată un rezultat al rafalelor de vânt care acționează asupra curenților din ocean, aducând la suprafață apa din adâncime, care conține deja cantități considerabile de carbon.
Rafalele de vânt sunt cauzate, în opinia cercetătorilor, de schimbările climatice datorate unor modificări suferite de stratul de ozon și emisiilor de carbon.
Mai mulți experți din țări precum Marea Britanie, Franța și Germania au declarat că descoperirile lor arată că sporirea cantității de carbon a fost generată de acitivitățile umane.
Ian Totterdell, un expert în domeniul climei din cadrul Met Office Hadley Centre, a acordat importanță acestei cercetări. "Este pentru prima dată când am putut să obținem dovezi convingătoare că o schimbare în absorbția dioxidului de carbon, produsă de oceane, are legătură cu schimbările climatice".
"Este unul dintre rezultatele la care nu ne așteștam să apară în secolul al 21-lea", a adăugat el. (Mediafax)