Prima pagină » Știri » Expertiză în cazul bebelușului mort după botez în Suceava, refăcută de INML. Ce au cerut părinții

Expertiză în cazul bebelușului mort după botez în Suceava, refăcută de INML. Ce au cerut părinții

Expertiză în cazul bebelușului mort după botez în Suceava, refăcută de INML. Ce au cerut părinții

Cazul bebelușului mort după botez în Suceava a fost cel care a dat startul unor revolte în privința ritualului de creștinare de tip ortodox. INML reface expertiza privind cauza decesului, după ce autoritățile locale au stabilit că micuțul a murit de pneumonie, iar părinții au contestat raportul.

Totuși, expertiza privind cauza decesului este refăcută de specialiștii de la INML abia acum, după jumătate de an de la raportul inițial al autorităților locale, care arăta că micuțul a murit de pneumonie.

În câteva săptămâni, medicii legiști din București vor oferi un nou raport procurorilor suceveni, după ce familia victimei a contestat expertiza inițială și a cerut un raport care să țină cont de mai multe puncte sensibile.

Părinții bebelușului mort după ce s-a botezat la o biserică din Suceava în anul 2021 au contestat raportul legiștilor suceveni, care spun că micuțul a murit de pneumonie și așteaptă în următoarea perioadă rezultatul raportului întocmit de medicii din Capitală.

Avocatul părinţilor lui Iustin, Ioan Bulboacă, a primit la acea vreme raportul medico-legal al necropsiei, care arată că nu există nicio legătură între ceremonie şi moartea copilului, care, în opinia legiştilor suceveni, ar fi fost cauzată de o pneumonie severă.

„Cauza la momentul decesului a fost înec şi s-a constatat o cantitate de lichid care a fost înghiţită de copil. În raportul de necropsie nu s-a mai pomenit nimic despre acest lucru şi s-a decis cauza decesului: o pneumonie preexistentă. Lucru acesta nu corespunde adevărului. Dacă exista cel mai mic semn de boală, copilul era dus la medic, nu la botez”, susţine sursa citată.

După ce au primit acest rezultat, părinții copilului au cerut o expertiză la Institutul „Mina Minovici” din Capitală şi au solicitat şi opinia unor experţi din străinătate.

Avocatul Marcel Balatchi, cel care îl reprezintă pe preotul Alexandru Mazarache, a declarat pentru că, din punctul său de vedere, Parchetul ar trebui să renunţe la acuzaţia de omor din culpă adusă clientului său, iar dosarul să fie clasat.

„Din punctul nostru de vedere, concluziile raportului nu reprezintă o «răsturnare de situaţie» sau «o lovitură de teatru». Pentru mine, personal, nu-i nicio surpriză, mă aşteptam la aceste concluzii. Prezentarea evenimentelor a fost denaturată în presă. Dacă aţi citit concluziile raportului, mai este ceva neclar? Am citit că părinţii micuţului vor contesta, au anumite căi procedurale”, a declarat pentru „Adevărul” avocatul Marcel Balatchi.

Bebelușul, rămas fără aer la botez

Iustin s-a născut prematur la„Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

El a fost externat pe 5 ianuarie 2021 şi a fost botezat pe 31 ianuarie, în biserica „Sf. Constantin şi Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava.

Înainte să fie băgat în apa, pruncul plângea foarte tare, cu toată puterea, apoi, după ce a fostt scos din apă şi pus în braţele naşei, copilul nu a mai scos sunete la fel de puternice.

În filmarea realizată se vede că bebeluşul este scufundat în apa din cristelniţă de preot cu faţa în sus, deși speciliştii spun că băiatul trebuia ţinut cu faţa în jos.

Naşii au observat că micuţul nu mai poate să respire atunci când au început să-l îmbrace, apoi i-au acordat primul ajutor, în timp ce familia a sunat la 112.

Medicul care a sosit la faţa locului şi a făcut manevrele de resuscitare asupra bebeluşului declara atunci că i-a scos din plămâni 110 ml de lichid de consistenţa apei.

Copilul a fost transportat la spital şi a murit 12 ore mai târziu în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Dacă într-o primă fază medicii au constat înecul prin imersie de apă, în raportul medico-legal al necropsiei, care a fost întocmit ulterior, se arată că pruncul a murit din cauza unei pneumonii severe.

Ca să demonstreze ipoteza bolii, legiştii au menţionat inclusiv faptul că părinţii nu şi-au vaccinat copilul imediat după naştere, în Maternitate, şi că nu l-au înscris apoi la un medic de familie, potrivit Adevărul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și