Prima pagină » Știri » Explicația ministrului Educației pentru CIRCULARA 666: Nimeni nu dorea acele posturi de director

Explicația ministrului Educației pentru CIRCULARA 666: Nimeni nu dorea acele posturi de director

Ministrul Educației, Pavel Năstase, suține că a decis modicarea regulilor astfel încât foșții directori de școli care au picat concursul sau nu s-au prezentat să ocupe în continuare aceste posturi deoarece nimeni nu dorea să preia conducerea acelor unități de învățământ. După o circulară transmisă vineri către inspectoratele școlare, astăzi a fost emis un ordin în acest sens.

,,Au rămas foarte multe locuri vacante în urma acestui concurs, conform metodologiei, aceste locuri au fost ocupate de persoane care au fost propuse de către consiliile profesorale împreună cu inspectorul general și consiliul de administrație. Dar erau excluși de aici foștii directori și directorii adjuncți. S-a ajuns într-o situație de blocaj săptămâna trecută, în care, chiar în urma acestor numiri făcute pe locurile vacante, un număr de vreo 380 de posturi de directori și vreo 300 de posturi de directori adjuncți nu puteau fi ocupate pentru că nu dorea nimeni să ocupe aceste posturi. Inspectorii generali care aveau misiunea de a rezolva această chestiune nu găseau persoane care să ocupe aceste posturi. În acest context am considerat necesar, în urma consultării și cu sindicatele și cu ceilalți colegi din minister, să luăm decizia aceasta, să nu lăsăm școala, începând de astăzi, fără conducere. Această decizie nu se aplică retroactiv, așa cum s-a spus foarte mult în ultimele două zile, se aplică pentru aceste posturi și nu e restrictivă, pentru că ea completează, lărgește sfera de alegere pentru inspectorii generali”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educației.

Pavel Năstase a adăugat că aceste posturi vor fi ocupate temporar de foștii directori, urmând ca în vară să fie organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante.

,,Din punctul meu de vedere, decizia de a organiza acest concurs este binevenită. O condiție esențială ca sistemul să funcționeze este să ai oameni competenți în funcțiile de conducere. Iar acest lucru s-a întâmplat prin acest concurs. Cred că pe data de 14 august, va fi un nou concurs pentru ca la 1 septembrie 2017 toate posturile de directori generali și de directori adjuncți din învățământul preuniversitar să fie ocupate prin concurs. Sunt în jur de 2.300 (posturi neocupate -n.r.) pentru directori și 1.330 pentru directori adjuncți”, a completat Năstase.

Care este poziția ministrului Educației față de lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, dar și față de problema plagiatului în general, aflați în interviul integral, care va fi difuzat marți de agenția de presă MEDIAFAX.

Gândul a scris că 666 de posturi de director și director adjunct la școli pot fi ocupate, prin derogare de la lege, de cei care au fost anterior pe această funcție dar fie nu au promovat examenul, fie nici nu s-au prezentat la testare. Este prima decizie pe care noul ministru al Educației, Pavel Năstase, a luat-o, punându-și semnătura, alături de secretarul de stat Liviu Pop, pe o notă pe care a trimis-o vineri inspectoratelor școlare. Asta în condițiile în care metodologia aprobată prin ordin de ministru interzicea acest lucru, iar documentul semnat acum de noii demnitari nu poate, legal, să modifice actul normativ în vigoare. Secretarul de stat Liviu Pop a declarat pentru gândul că luni va fi emis și un ordin de ministru, însă trebuia găsită rapid o soluție pentru ocuparea posturilor vacante până încep cursurile după vacanță. „Vă întreb, dacă sunteți mamă și aveți copil și merge la școală și nu știți cine conduce școala luni nu știu dacă e chiar bine”, a comentat el.

 

 

Autor

Citește și