EXPLICAȚII. Alexandru Rafila: Rata de transmitere a coronavirusului trebuie menținută sub 1. Care este acum nivelul de răspândire în România
„Rata de transmitere a virusului este acum în România de 0,9 și ar fi bine să rămână la acest nivel și după măsurile de relaxare sau măcar să nu crească ”spune profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, într-o intervenție telefonică la Digi 24.
„E o valoare calculată pentru majoritatea țărilor din regiunea europeană a OMS, suntem în zona galbenă, în care sunt majoritatea țărilor care au introdus măsuri de relaxare. Sunt doar două, trei țări în zona verde, cu un indice de transmitere de 0,7-0,8”, a precizat Alexandru Rafila.
Rata transmiterii trebuie menținută sub 1
„Noi suntem undeva pe la 0,9. E bine, ca să ai speranță că ții epidemia sub control, să fii întotdeauna sub 1 ca să nu ai o transmitere care să ducă la apariția unui număr mai mare de cazuri. Trebuie menținută această rată a transmiterii sub 1”, a mai spus Alexandru Rafila, la Digi24.
Alexandru Rafila a menționat că această situație trebuie analiză tot timpul timpul.
„Aceste calcule matematice nu pot ține cont de comportamentul individual, periodic trebuie evaluată situația, acum trebuie evaluată peste 7 zile, când vedem dacă relaxarea a dus la o creștere substanțială, la o creștere acceptabilă sau rămânem la același nivel sau chiar mai mic, acestea sunt cele 3 scenarii. În funcție de această situație se pot calcula ratele de transmitere în viitor. Rămâne să vedem care e procentul probelor pozitive, din totalul probelor testate. Acest procent ar trebui să fie tot timpul sub 5 la sută. Este un indicator care arată că nu este vorba despre o continuare a răspândiri masive a infecției în populație”, a completat președintele Societății Române de Microbiologie.
De ce coronavirusul s-a manifestat altfel în România față de Italia
Diferenţa dintre manifestarea pandemiei de COVID-19 în Italia faţă de cea din România a făcut-o, cel mai probabil, absenţa prezenţei comerciale a Chinei în această parte a Europei.
„De ce Lombardia a fost unul dintre principalele focare? Fiindcă acolo e prezent cel mai mare hub comercial cu produse chinezeşti. Bergamo şi Lodi, oraşe în care pandemia a făcut ravagii, sunt oraşe cu depozite semnificative cu mărfuri chinezeşti în acea parte a Europei. La noi nu a fost aceeaşi prezenţă. În plus, noi nu aveam nici măcar zboruri directe”, a arătat Alexandru Rafila, într-un interviu acordat Adevărul.ro.