O adolescentă de 15 ani a fost mușcată de un șarpe în timp ce culegea ciuperci, iar apoi a ajuns la Urgență. Specialiștii scot la iveală detalii importante în acest caz.
Adolescenta din Sălaj a fost transportată miercuri seara cu elicopterul SMURD. Ea a fost internată la Spitalul de Pediatrie, starea sa fiind stabilă. Cel mai probabil, tânăra a fost atacată după ce a călcat şarpele din neatenţie.
Potrivit specialiștilor, în funcţie de aspectul plăgii muşcate, se poate vedea dacă a fost vorba despre un șarpe veninos sau neveninos.
Orice şarpe va muşca dacă este agresat, chiar dacă nu este veninos. Prin aspectul plăgii muşcate îţi poţi da seama dacă a fost vorba despre un şarpe veninos sau nu; muşcătura celui veninos se caracterizează prin existenţa a două puncte de intrare a dinţilor care injectează veninul; pe piele se văd ca două înţepături de ac. În schimb, muşcătura şarpelui neveninos lasă o urmă de semilună, fără cele două puncte de inserţie a veninului”, a explicat Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice Jibou, potrivit Adevarul.ro.
„Vipera berus, care se găseşte mai peste tot în zona montană poate, teoretic, să îşi lărgească arealul şi în zone precum cea a Sălajului, însă mai puţin în zona în care ar fi fost muşcată tânăra, întrucât vegetaţia de acolo nu este similară celei din habitatul acestei specii. Nu am auzit să fie la noi în judeţ vipere, dar, dacă există, nu putem face altceva decât le acceptăm. Schimbările climatice în zona noastră implică o încălzire, prin urmare un şarpe specific zonei montane va merge la altitudini mai mari, nu va coborî; totuşi, orice specie are tendinţa să îşi lărgească arealul când condiţiile îi permit, deci e posibil să fi ajuns şi pe la noi un exemplar rătăcit”, a mai spus Cosmin.
„Imediat ce te muşcă, trebuie să pui un garou deasupra rănii respective, ca să împiedici accesul sângelul contaminat în restul corpului, să faci o incizie şi să sugi o cantitate cât mai mare de sânge, ca să scoţi din veninul injectat. Probabil 15-20% din muşcăturile viperei comune provoacă decesul”, a încheiat Cosmin Sicora.