EXPLICAȚII. De ce dă erori termoscanerul? S-a întâmplat ca instrumentul să prezinte informații greșite despre temperatura corpului
Termoscanerele nu prezintă mereu temperatura exactă a corpului și acest lucru este cauzat de mai mulți factori: calitatea instrumentului, dar și condițiile din mediul înconjurător, a explicat fizicianul Silviu Gurlui.
Termoscanarea este obligatorie la intrarea în supermarket-uri și în clădirile de birouri cu peste 50 de angajați, dar aceste dispozitive se întâmplă să indice temperaturi greșite.
Dacă la intrarea într-un supermarket ți s-a părut că temperatura indicată de termoscaner era prea mică, față de cum știai că este temperatura normală a corpului tău, există mari șanse ca dispozitivul să fi dat o eroare din cauza mai multor factori printre care: turbulențe de aer, umiditate, sau poate aplicarea unei creme pe frunte.
Factorii care influențează erorile
„Fiecare corp, la o anumită temperatură, emite o radiație care se numește radiație termică. Această radiație este măsurată prin termoscanare și intensitatea ei este legată de temperatura corpului și de alte proprietăți ale corpului. Trebuie să știm însă că această temperatură măsurată nu este aceeași în orice mediu, de aceea ea trebuie să fie luată în anumite condiții. Tot ce intervine între instrumentul de măsură și corp, mediul acesta, poate să influențeze precizia măsurării temperaturii. Pot fi turbulențe de aer, poate fi o umiditate diferită, dar poate fi și starea suprafeței corpului, dacă de exemplu avem o cremă aplicată pe frunte. Or, oricare dintre acești parametri pot modifica precizia măsurii temperaturii în anumite condiții”, a explicat fizicianul Silviu Gurlui la DIgi24.
„Sunt mai mulți parametri care pot influența valoarea temperaturii măsurate de termoscanere. Pe de o parte, ține de instrumentul în sine, de calitatea lui, de model, de calitatea optică, mai există un parametru care se numește emisivitate, un parametru extrem de precis, care dacă nu este introdus în aparat corect, valorile pot fi eronate. Presupunând că instrumentul este foarte bun și toate reglajele sunt făcute bine, mai rămân probleme legate de mediu și de calitatea suprafeței – dacă prezintă un aspect anume, dacă am o anumită cremă aplicată, dacă în momentul efectuării măsurătorii sunt variații ale aerului din spațiul dintre instrument și suprafața de măsurat, atunci pot apărea diferențe de temperatură și sunt lucruri explicabile, a mai spus profesorul Gurlui.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni seara, că este normal să le fie luată temperatura românilor la intrarea în magazin, pentru că, dacă au febră, riscă să îmbolnăvească și alți oameni. Arafat a spus că și lui i se ia temperatura zilnic la MAI.