Profesorul Alexandru Rafila este de părere că în următoarea perioadă autoritățile ar trebui să insiste pe educația oamenilor în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție, pentru a putea crea posibilitatea vacanțelor liniștite în această vară. „Să fructificăm prin comportament ce am reușit să rezolvăm până acum”, spune medicul care evidențiază importanța purtării măștilor în spații închise, a igienei și a păstrării distanței fizice.
Reprezentantul României la OMS explică declarațiile lui Raed Arafat referitoare la posibilitatea prelungirii stării de alertă în cazul unei evoluții epidemiologice nefavorabile, susținând că șeful DSU dorește să aibă o pârghie administrativă pentru a ține sub control situații precum focarele de coronavirus.
Profesorul Rafila pledează pentru educație și pentru fructificarea măsurilor de protecție pe care le-am învățat în ultimele 3 luni.
Rafila evidențiază faptul că trebuie să păstrăm o distanță fizică și nu socială:
„Cred că dr. Arafat se referă la faptul că vrea să aibă la dispoziție o pârghie administrativă ca să gestioneze anumite situații care pot apărea în țară.
Când apar focare trebuie izolate și trebuie anumite măsuri care să limiteze transmiterea bolii”, declară Rafila.
„Dr. Arafat se referă la starea de alertă ca măsuri administrative care sunt necesare în general, dar, dincolo de asta, eu aș insista în această perioadă pe educarea oamenilor care în ultimele 3 luni au reușit să limiteze contactele, să păstreze distanțarea fizică, au aplicat măsuri de igienă – mască în spații închise, spălatul pe mâini.
Să fructificăm prin comportament ce am reușit să rezolvăm până acum și atunci cred că o să avem o vară liniștită și o să putem să mergem și în vacanță fără niciun fel de probleme”; a declarat Rafila la Digi24.
Faptul că acum cele mai multe cazuri de coronavirus se înregistrează în America de Sud și Africa pledează în favoarea sezonalității infecției cu noul coronavirus pentru că am avut o problemă foarte serioasă în emisfera nordică până în luna mai și acum problemele au trecut în emisfera sudică, ceea ce oferă speranță că în partea de nord a lumii lucrurile vor intra în normal, explică prof. Rafila.
„Totuși, avem țări unde numărul de cazuri crește din nou: Israel, Iran. Apariția de focare nu este exclusă nici în România, astfel de situații trebuie ținute sub control de Ministerul Sănătății și de autoritățile sanitare”, explică Rafila.