Prima pagină » Știri » Explicațiile medicilor după decesul lui Sergiu Nicolaescu: A făcut stop cardiac. Suferea de boala diverticulară

Explicațiile medicilor după decesul lui Sergiu Nicolaescu: A făcut stop cardiac. Suferea de boala diverticulară

Explicațiile medicilor după decesul lui Sergiu Nicolaescu: A făcut stop cardiac. Suferea de boala diverticulară

Medicii de la Spitalul Elias au oferit în această dimineață explicații cu privire la decesul regizorului Sergiu Nicolaescu, care a intervenit  la ora 8.20, în urma unui stop cardiac.

Cadrele medicale au explicat, în cadrul unei conferințe de presă, care a fost evoluția stării de sănătate a pacientului Sergiu Nicolaescu de la internare și până la momentul constatării decesului.

Sergiu Nicolaescu se simțea rău din 18 decembrie, după ce a căzut, dar a refuzat să vină la spital, preferând să petreacă sărbătorile în familie iar până în 26 decembrie, când a acceptat internarea, a mâncat foarte puțin și a avut probleme de tranzit intestinal, a spus directorul medical de la Elias, Dana Safta.

„Suntem prieteni cu maestrul Sergiu Nicolaescu, de aceea l-am rugat, înainte de a pleca în concediu, să vină la spital, pentru că simțeam că îi este rău. Cu toate acestea, a refuzat spunând că vrea să rămână acasă de sărbători. În acest interval nu a mâncat, a slăbit, iar tranzitul intestinal era încetinit. La internare, proteinemia era 5, fapt care indică denutriția”, a declarat, joi, directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta.

În 26 decembrie, Sergiu Nicolaescu a acceptat internarea din cauza unor dureri puternice în burtă.

Purtătorul de cuvânt al unității sanitare, dr. Valenti Calu, a declarat că regizorul suferea de „o boală diverticulară simoidiană cu repetate pusee de divertită în ultmii 10 ani cu episoade repetitive de fibrilație artială paroxistică având în antecedentele recente un traumatism toracic cu contuzie pulmonară”.

Potrivit reprezentanților spitalului, Sergiu Nicolaescu s-a internat pe data de 26 decembrie, în Clinica de Chirurgie Elias, acuzând dureri abdominale. Mai mult, el nu mai putea să mănânce de câteva zile.

Ce este diverticuloza, boala de care suferea Sergiu Nicolaescu

„Examenele paraclinice și tomografia computerizată efectuate în urgență au condus către diagnosticul de probabil al unui nou puseu de diverticulită acută. S-a instituit tratament conservator cu antibioterapie cu spectru larg, reechilibrare hidroelectrolidică și analgezice. Evoluția a fost cu ameliorare parțial a simptomatologiei, dar cu persistența sindromului inflamator biologic și nereluarea tranzitului intestinal. Pe baza evaluari ecografice și a examenului tomografic din 28 decembrie s-a decis intervenția chirurgicală la paroscopică, sub anestezie generală cu intubație oro-trahială”, a precizat purtătorul de cuvânt de la Spitalul Elias.

Cadrul medical a menționat că în timpul intervenției chirurgicale s-a pus diagnosticul de „apendicită acută flegmonoasă perforată cu peritonită de vecinătate”. „S-a practicat apengectomie la paroscopică  cu lavaj și drenaj peritoneal. Post operator s-a continuat tratamentul de reechilibrare volemică-hidroelectrolitică de corectare a hipo-proteinemiei preexistente, antibioterapie cu spectru larg, analgetic, anti-secretor gastric de profilaxie a trombozei venoase profunde și s-a efectuat terapie fizicală respiratorie”, a mai spus dr. Valentin Calu.

Medicul a completat că, imediat după intervenția chirurgicală, evoluția lui Sergiu Nicolaescu a fost una lent favorabilă. „Ulterior au apărut complicații respiratorii, formulându-se în urmă cu 48 de ore diagnosticul de insuficiență respiratorie acută hipoxemică cu sindrom de detresă respiratorie acută, necesitând terapie intensivă, maximală, conform protocolului”, a completat dr. Calu. Purtătorul de la Elias a mai spus că în dimineața zilei de astăzi s-a instalat stopul cardiac, „fără răspuns la manevrele de resuscitare. La ora 8 și 20 s-a declarat decesul”.

Conf. dr. Adrian Miron, șeful Secție de Chirurgie a Spitalului Universitar de Urgență „Elias”, prezent la conferință, a spus că regizorul suferea de boala diverticulară de aproximativ 12 ani. „Boala diverticulară este o boală a vârstnicului. Boala diverticulară este o infalamție a unor zone proeminente de la nivelul colonului. Este relativ frecventă, un tribut al tipului de viață european, occidental și se găsește destul de frecvent în patologia chirurgicală în formă necomplicată. Formele complicate de boală diverticulară, cel mai adesea, îmbracă acest aspect de diverticulită. Eu l-am tratat de această boală pe Sergiul Nicolaescu de circa 12 ani, timp în care a avut mai multe internări cu această complicație inflamatorie a bolii diverticulare. Primul puseu a fost în anul 2000, atunci a avut un puseu destul de serios. Cunoșteam afecțiunea dumnealui și modul de manifestare”, a menționat conf. dr. Miron.

Citește și