Explicațiile oficiale pentru clipul Rusiei și „Cumințenia Pământului”: „I-am rugat pe prietenii noștri din România să facă o contrainterpretare”

Explicațiile oficiale pentru clipul Rusiei și „Cumințenia Pământului: „I-am rugat pe prietenii noștri din România să facă o contrainterpretare
Publicat: 09/10/2016, 10:19

”Povestea este simplă, ca un ou, ca pâinea. Când am ajuns aici era perioada concediilor. De câte ori treceam prin Piața Victoriei spre vizitele pe care le făceam colegilor din corpul diplomatic, vedeam această fotografie uriașă pe fațada clădirii guvernului. Eu nu înțeleg bine românește și mi-am întrebat colegii despre ce este vorba. Și mi-au spus că este o campanie națională pentru strângerea de fonduri ca să se cumpere această statuie a lui Brâncuși, ca un semn de recuperare a moștenirii naționale. Le-am spus, foarte bine, de ce nu, să arătăm că susținem această campanie. Dar, mi-au spus că din păcate pe rețelele de socializare, campania este însoțită de un fel de videoclip care pleacă de la presupunerea că nimic bun nu poate să apară dinspre Rusia. Și în acest context în mod particular au învinuit Rusia Dumnezeu știe pentru ce. Așa că am simțit că trebuie să avem și noi o opinie în această privință, tot pe rețelele de socializare”, a detaliat ambasadorul într-un interviu acordat Digi24.

El a precizat că nu poate spune că a fost inițiativa sa personală, ci a fost un grup din ambasadă, pe ale cărui sfaturi și donații s-a bazat – ”modeste, dar simbolice”.

”Iar, ca rezultat, din păcate, până acum, chiar dacă nu am primit vreo dovadă că ar fi ceva neprietenos în filmul nostru, suntem nevoiți să facem față unui fel de val de isterie, cu elemente care pot fi descrise drept xenofobe. Ni s-a spus că nu avem dreptul la o opinie. Pretextul lor era că acel film mai lung, neprietenos, era o inițiativă privată, iar inițiativa noastră ar fi una oficială. Nu este una oficială, este o reacție umană firească la evenimentele care au loc. Dacă un popor adună bani să își răscumpere moștenirea, ne exprimăm solidaritatea. Nimeni nu este împotriva unui astfel de lucru. Dar dacă este însoțită (campania, n.r.) de provocări, de sentimente neprietenoase împotriva țării mele, nu pot sta deoparte. Trebuie să îmi exprim opinia”, a motivat Kuzmin.

Pe de altă el a menționat că nimeni nu i-a spus până în prezent ”ce anume a fost neprietenos în adevăratul sens al cuvântului, nu la emoțiile cuiva în mod personal sau ale unui anume grup” în materialul video al Ambasadei.

”Vă pot spune că până acum am discutat deja despre această chestiune, m-am familiarizat cu ea nu doar de pe rețelele de socializare, dar am vorbit personal cu mai mulți oameni. Și nu am auzit comentarii de genul celor pe care le aud pe rețelele de socializare. Că este un act neprietenos, umilitor și așa mai departe. După părerea mea, dacă vrem să învățăm ceva despre partenerii și vecinii noștri, despre poziția lor, trebuie să le lăsăm înainte de toate dreptul să își exprime opinia”, a adăugat el.

Întrebat de ce încă mai simte Rusia nevoia să ne învețe istorie, Valeri Kuzmin a replicat că România nu ar trebui să ia acest film drept o declarație oficială semnată și parafată a Rusiei.

”Vă pot dezvălui un secret: i-am rugat pe prietenii noștri din România să facă o contrainterpretare, dacă vreți (la campania Cumințenia Pământului ”Ultimul tren”, n.r.). Nu vă spun că aceasta este o interpretare perfectă a istoriei. Aceasta este o interpretare a prietenilor noștri din România drept una pozitivă. Repet, nu este o poziție formală a Rusiei, nu este poziția unei adunări de istorici, a unei comisii comune, este opinia mea. Imaginați-vă că istoria nu știe la condițional sau modul subjonctiv, imaginați-vă că armata română nu s-ar fi alăturat alianței împotriva imperiului turc, în acel război. Poate că prima recunoaștere internațională a independenței României ar fi fost amânată, poate până la începutul primului război mondial”, a detaliat el.

Ambasada Rusiei a anunțat recent o contribuție ”modestă” de 100 de euro pentru Cumințenia Pământului, demers însoțit de un clip-replică la cel realizat de Papaya Advertising, care face referire la instaurarea comunismului, reprezentanța diplomatică susținând că România s-a reconstruit economic și social cu ajutorul Uniunii Sovietice.

”Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori pe un platou de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial – armata rusă și armata română luptă împreună pentru independența României. Al Doilea Război Mondial – armata sovietică și armata română luptă împreună pentru independența Europei. Industrializarea României – România se reconstruiește economic și social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să învețe istoria adevărată. Ambasada Federației Ruse în România donează pentru Cumințenia Pământului. România trebuie să își recupereze valorile, copiii trebuie să învețe istoria adevărată”, se arată în videoclip.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță