Explozie în fața unei secții de poliție din Țara Bascilor

Publicat: 15 02. 2012, 10:29
Actualizat: 04 06. 2012, 23:52
O încărcătură a explodat, în noapte de luni spre marți, în fața unui comisariat din orașul basc Zarauz din nordul Spaniei, provocând ușoare pagube materiale, dar fără a răni vreo persoană, au declarat surse ale poliției.

O încărcătură a explodat, în noapte de luni spre marți, în fața unui comisariat din orașul basc Zarauz din nordul Spaniei, provocând ușoare pagube materiale, dar fără a răni vreo persoană, au declarat surse ale poliției, citate de AFP.

"Dipozitivul a explodat în jurul orei locale 01.30 (02.30 ora României) și nu a provocat victime, ci doar spagerea câtorva ferestre și un crater cu diametrul de un metru", a declarat un purtător de cuvânt al poliției.

Potrivit aceleiași surse, nici un elemnt nu poate indica imediat cauzele exploziei, chiar dacă suspiciunile se îndreaptă către organizația separatistă bască ETA, care a încercat, fără succes, la 10 septembrie să determine explozia unei mașini încărcate cu explozibil în fața clădirii guvernului din Logorno (în nordul țării).

La 24 august, ETA a comis primul atentat de la întreruperea oficială, la 5 iunie, a armistițiului semnat în 2006, plănuind un atentat la Durango (în nord) împotriva unei cazarme a jandarmeriei civile.

La 26 august, ETA, considerată responsabilă de moartea a 819 persoane în 39 de ani de luptă armată pentru independența Țării Bascilor, se pregătea să comită un atentat de amploare, dar de teama de a nu fi reperați de poliție au provocat explozia unei furgonete în mijocul unei așezări din apropierea orașului Castellon (în est).