Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa vineri, 15 mai 2020, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care se va desfășura prin sistem videoconferință.
Agenda reuniunii va include discuții privind impactul internațional al pandemiei Covid-19 în Orientul Mijlociu și Nordul Africii, precum și Procesul de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM).
În ceea ce privește impactul pandemiei Covid-19 în Orientul Mijlociu și Nordul Africii, subiectul urmează să fie analizat ca parte a unei reflecții pe termen mediu şi lung privind răspunsul la consecințele de durată ale crizei. În condițiile în care răspunsul imediat al UE a fost unul de solidaritate şi sprijin, dezbaterea va avea ca scop consolidarea acestei atitudini, pentru a evita creşterea impactului pandemiei asupra regiunii. Se va pune accentul pe oportunitățile de angajare concretă şi pragmatică cu statele din regiune, în baza principiilor complementarității şi interesului reciproc, în vederea asigurării unui răspuns coordonat la pandemia COVID-19.
Referitor la Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, se are în vedere o discuție care să urmărească perspectivele unei relații bilaterale constructive și cuprinzătoare cu ambele părți ale diferendului, inclusiv în contextul instalării noului guvern israelian.
Purtătorul de cuvând al Ministerului de Externe de la Teheran, Seyed Abbas Mousavi, a declarat, în luna aprilie, că Washingtonul nu se află în poziția în care poate critica Teheranul pentru modul în care a gestionat criza de sănătate din țară având în vedere situația dramatică din America.
Mai mult, Mousavi îl acuză pe președintele Donald Trump că „supune riscului sănătatea iranienilor prin terorism economic și medical”.
De altfel, în această săptămână, numeroase state au trimis Iranului echipamente medicale, folosindu-se de sistemul INSTEX, care permite oferirea de ajutor chiar dacă țara se află supusă unor sancțiuni internaționale.