Extrema dreaptă a sărbătorit la Budapesta cinci ani de la crearea „Gărzii Ungare” interzise

Publicat: 25 08. 2012, 20:47
Actualizat: 29 09. 2018, 03:33

Activiști din cadrul mai multor organizații ale extremei drepte ungare, conduși de către partidul Jobbik, au sărbătorit sâmbătă cinci ani de la crearea „Gărzii Ungare”, o organizație paramilitară din cadrul Jobbik dizolvată încă din 2009, relatează AFP.

Deși organizatorii așteptau cel puțin 2.000 de persoane, doar câteva sute de persoane au participat la această ceremonie, organizată în centrul Budapestei, pe o caniculă de aproape 40 de grade Celsius, a constat un fotograf AFP.

Cu toate că „Garda Ungară” a fost dizolvată, organizația paramilitară supraviețuiește printr-o serie de „emanații” create de foști membri, ca de exemplu „Noua Gardă Ungară”, „Garda Ungară Națională” sau „Regimentul Național”.

Poliția a interzis, inițial, manifestația, însă organizatorii au făcut apel în fața justiției, care le-a dat câștig de cauză.

Aproximativ 200 de membri din cadrul acestor grupări au mărșăluit în uniformă, lucru față de care și-au manifestat nemulțumirea aproximativ 12 activiști antifasciști.

Evenimentul s-a desfășurat fără incidente.

La crearea sa, în 2007, „Garda Ungară” anunța că vrea „să apere Ungaria pe plan fizic, moral și intelectual”. Uniformele negre ale membrilor organizației paramilitare seamănă în mod straniu cu cele ale partidului nazist ungar din 1944 „Crucile cu săgeți”.

La alegerile din 2010, Jobbik a câștigat teren devenind a treia forță politică din țară, cu peste 17% din voturi.