Cei aproximativ 70 de angajați ai fabricii Nestle din Timișoara s-au adunat, luni, la intrarea în societate, pentru a protesta față de decizia conducerii de a le acorda cel mult 13 salarii compensatorii. Manifestanții au ținut în mâini afișe cu mesaje precum „Vrem respect”, „Egalitate”, „Nu discriminare” sau „România = Europa”, au folosit de vuvuzele pentru a face zgomot și au fluturat steaguri tricolore sau ale Uniunii Europene.
Președintele Sindicatului Nestle România, Ovidiu Bolovan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii sunt nemulțumiți pentru că în alte țări din Occident în care compania a închis alte fabrici, angajații au primit până la 50 de salarii compensatorii, iar cei din Timișoara vor primi cel mult 13 dacă au o vechime mai mare de 20 de ani și cel mult zece, dacă au sub 20 de ani vechime.
„Protestăm pentru că nu am reușit să ne înțelegem cu conducerea în ceea ce privește lichidarea acestei fabrici. Eu am 19 ani vechime în această fabrică, am și o vârstă mai înaintată, 58 de ani, o să-mi fie extraordinar de greu să-mi găsesc un loc de muncă în altă parte. După 19 ani de muncă, să vină fabrica să-mi dea zece salarii este groaznic, comparativ cu colegii noștri din Europa. Mai exact, s-au închis de anul trecut încoace multe fabrici și în Germania, Franța, peste tot s-au obținut sume mari de bani, s-au acordat 30, 40, 50 de salarii compensatorii, în funcție de țară, de puterea economică a fiecărei țări. Noi am cerut în ultima adresă înaintată companiei până la 50 de salarii, exact așa cum au făcut și cu colegii noștri de dincolo. Azi am vorbit cu conducerea, care ne-a transmis că oferta pe care au făcut-o aici este bună și că nu pot să acorde mai mult”, a afirmat Ovidiu Bolovan.
De asemenea, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, prezent la protestul angajaților fabricii Nestle din Timișoara, a declarat că „în alte țări din Europa, acolo unde Nestle a fost în aceeași situație și a închis societăți comerciale, numărul salariilor compensatorii a fost de 50. Suntem membrii ai Uniunii Europene, suntem angajați ai unei companii multinaționale și dorim același tratament. Mi se pare nefiresc ca reprezentanții companiei din România să ne spună că suntem în România, nu suntem în Uniunea Europeană, ceea ce este foarte trist și foarte grav. Asta înseamnă că România este considerată în continuare groapa de gunoi, iar noi suntem niște sclavi pe plantație, ori nu este normal”.
În cazul în care angajații de la fabrica Nestle din Timișoara nu vor primi mai multe salarii compensatorii, reprezentanții sindicatului spun că vor continua protestele în fața societății în fiecare zi a săptămânii. De asemenea, săptămâna viitoare o parte dintre angajați intenționează să meargă la București pentru a protesta în fața sediului companiei și chiar la Ministerul Muncii.
Fabrica Nestle din Timișoara va fi închisă în data de 31 mai, urmând ca toți cei 352 de angajați să rămână fără loc de muncă.