Prima pagină » Economic » „Factura” plătită de 20 de bănci mari pentru ilegalități comise în șapte ani trece de 235 miliarde de dolari

„Factura” plătită de 20 de bănci mari pentru ilegalități comise în șapte ani trece de 235 miliarde de dolari

"Factura" plătită de 20 de bănci mari pentru ilegalități comise în șapte ani trece de 235 miliarde de dolari

Mărimea amenzilor, echivalentă cu PIB-ul anual al Greciei sau al Portugaliei, a împiedicat eforturile băncilor de reconstrucția a capitalului, a redus dividendele acționarilor, precum și fondurile disponibile pentru creditare.

Mai mult decât atât, factura pentru comportamentul incorect este așteptată să crească cu alte zeci de miliarde de dolari, iar numeroși politicieni, reprezentanți ai autorităților de reglementare și analiști spun că este nevoie să se facă mai mult pentru combaterea ilegalităților.

„Unele lucruri s-au schimbat, dar sunt pesimist că va avea loc o schimbare completă de atitudine, în lipsa unor noi măsuri”, a declarat Mark Taylor, decanul școlii de afaceri a Universității Warwick din centrul Angliei.

Taylor, fost trader valutar și consultant la Fair and Effective Markets Review, care aparține de Baqnca Angliei, a spus că bonusurile bancare sunt prea mari, există riscuri prea mici de a face închisoare pentru fapte ilegale, iar șefii băncilor nu sunt trași la răspundere.

Problema este că avantajele pentru înșelarea piețelor sunt prea mari. Dacă poți influența cu o fracțiune un curs valutar, poți face milioane și milioane de dolari pentru bancă și pentru bonusuri.

„Poți obține o schimbare a culturii comportamentale dacă directorii executivi simt că sunt ei înșiși în pericol dacă această cultură nu se schimbă și dacă traderii se vor teme că vor intra la închisoare”, a spus Taylor.

În pofida amenzilor și despăgubirilor mari plătite de bănci, relativ puține persoane au fost pedepsite.

Șase mari bănci au fost amendate miercuri cu aproape 6 miliarde de dolari pentru manipularea cursurilor de schimb valutar, iar factura suportată de instituțiile financiare ar putea fi umflată de alte penalizări, legate de tranzacțiile înșelătoare cu credite ipotecare și manipularea dobânzilor, a piețelor valutare și altor delicte. Astfel, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays și Royal Bank of Scotland au recunoscut că au încercat să manipuleze cursurile de schimb valutar fiind amendate, împreună cu UBS și Bank of America, cu aproape 6 miliarde de dolari

Șefii băncilor susțin că instituțiile plătesc pentru problemele din trecut și că standardele s-au îmbunătățit, în timp ce autoritatea britanică de supraveghere financiară a apreciat în această săptămână că amenzile mari reușesc să schimbe comportamentul.

Marea Britanie urmează să adopte noi reguli prin care directorii de rang înalt să răspundă direct pentru deciziile lor.

Potrivt datelor oficiale și estimărilor analiștilor, băncile americane au plătit pentru litigii și despăgubiri amenzi de 140 de miliarde de dolari, din 2008.

Bank of America a plătit de două ori mai mult decât oricare altă bancă pentru închiderea investigațiilor și despăgubiri, respectiv aproape 80 de miliarde de dolari.

În Marea Britanie, despăgubirile pentru clienții băncilor, înșelați cu produse de asigurări, a urcat la peste 24 de miliarde de lire sterline (38 miliarde dolari).