Prima pagină » Știri » Facturi neînregistrate de 4,5 milioane de euro, găsite la Spitalul Obregia după schimbarea managerului

Facturi neînregistrate de 4,5 milioane de euro, găsite la Spitalul Obregia după schimbarea managerului

Managerul Spitalului Obregia, Monica Boer, a declarat pentru MEDIAFAX că a găsit la preluarea instituției, în decembrie 2009, facturi neînregistrate de 4,5 milioane de euro din perioada în care la conducerea unității a fost George Marcu și l-a acționat în instanță pentru grave nereguli financiare.

Managerul Spitalului Obregia, Monica Boer, a declarat pentru MEDIAFAX că a găsit la preluarea instituției, în decembrie 2009, facturi neînregistrate de 4,5 milioane de euro din perioada în care la conducerea unității a fost George Marcu și l-a acționat în instanță pentru grave nereguli financiare.

Monica Boer a preluat conducerea Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia” în 21 decembrie 2009, iar unitatea sanitară a trecut în subordinea Primăriei Capitalei în iulie 2010.

Managerul Spitalului „Alexandru Obregia” a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că după ce a preluat conducerea unității, au fost găsite facturi neînregistrate în valoare de 4,5 milioane de euro din perioada în care manager a fost George Marcu.

Ulterior au fost înregistrate mai multe facturi, iar după ce au fost făcute evaluări, s-a constatat un prejudiciul de aproximativ 700.000 de euro, a adăugat Monica Boer.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara în 30 iunie 2010, înainte de preluarea Spitalului „Alexandru Obregia”, că unitatea are de plătit datorii istorice, urmând ca instanța să decidă cine va plăti aceste sume restante.

„Sunt datorii istorice care datează de trei-patru ani de zile și pentru care există și un proces penal. Preluarea spitalului este un act administrativ, vom păstra această datorie, pentru care justiția va hotărî cine este de vină”, spunea atunci Sorin Oprescu.

Totodată, la semnarea procesului verbal pentru preluarea Spitalului „Alexandru Obregia”, directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București din acea perioadă, Marius Savu, declara că Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, are datorii de cinci milioane de euro, pe care Ministerul Sănătății s-a angajat să le plătească, la fel ca și în cazul celorlalte unități sanitare transferate către autoritățile locale, la rectificarea bugetară din august 2010.

În iunie 2009, prin ordin al ministrului Sănătății, George Marcu a fost trecut din funcția de manager în cea de director financiar-contabil, întrucât nu îndeplinea condițiile impuse de MS pentru funcția de manager. Din iulie până în 21 decembrie 2009, funcția de manager a fost ocupată interimar de către directorul medical al Spitalului „Alexandru Obregia” din acea perioadă.

Polițiștii au făcut, luni, șapte percheziții în București și Ilfov, într-un caz privind achiziții publice pentru reparații și construcții la Spitalul Obregia, prin care a fost produs un prejudiciu de 5,2 milioane de lei, printre persoanele vizate fiind și fostul director al unității George Marcu, șeful ANL.

Perchezițiile făcute de polițiștii Direcției de Investigare a Fraudelor la șapte adrese din București și Ilfov vizează destructurarea unui grup infracțional constituit din șapte persoane suspectate de infracțiuni în domeniul achizițiilor publice.

„Membrii grupării sunt suspectați că au realizat beneficii financiare din obținerea unor contracte de achiziție publică de la o unitate spitalicească din București, pentru executarea unor lucrări de reparații și construcții”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Surse din Poliție au precizat pentru MEDIAFAX că este vorba despre Spitalul Obregia din Capitală, la unitatea sanitară fiind făcute percheziții. Totodată, sursele citate au arătat că una dintre persoanele vizate ar fi George Marcu, fost director al Spitalului Obregia, în prezent director general la Agenției Naționale pentru Locuințe.

Lucrările de reparații și construcții la Spitalul Obregia ar fi fost supraevaluate, iar apoi ar fi fost înregistrate cheltuieli fictive și de cesionare a societăților prestatoare către terți, pentru a împiedica astfel verificările fiscale.

Membrii grupării ar fi produs astfel Spitalului Obregia un prejudiciu estimat la 3.800.000 de lei și bugetului de stat de 1.400.000 de lei.

La finalul perchezițiilor vor fi audiate la sediul Poliției Române 15 persoane, urmând ca în cazul acestora să fie dispuse măsuri legale.

În această cauză se fac cercetări pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și evaziune fiscală prin evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive.

Citește și