Prima pagină » Știri » FACULTĂȚI BUCUREȘTI, CLUJ și IAȘI: Ghid pentru ADMITERE la FACULTATE 2012. Noutăți, ofertă educațională, taxe de înscriere, concurență

FACULTĂȚI BUCUREȘTI, CLUJ și IAȘI: Ghid pentru ADMITERE la FACULTATE 2012. Noutăți, ofertă educațională, taxe de înscriere, concurență

FACULTĂȚI BUCUREȘTI, CLUJ și IAȘI: Ghid pentru ADMITERE la FACULTATE 2012. Noutăți, ofertă educațională, taxe de înscriere, concurență
GHIDUL complet pentru ADMITERE FACULTATE 2012 în cele mai importate centre universitare din țară. AICI găsiți link-uri și informații utile pentru admiterea la cele mai importante facultăți din București, Cluj și Iași

Peste 83.000 de absolvenți de liceu au reușit să ia examenul de bacalaureat anul acesta, dintre care cei mai mulți se vor îndrepta către o facultate. Înscrierile la cele mai multe universități au început luni, 17 iulie, și se vor încheia la sfârșitul acestei săptămâni. Pentru anul universitar 2012-2013, în învățământul superior au fost aprobate 62.400 de granturi pentru ciclul de studii universitare de licență.

De anul acesta, universitățile nu mai primesc un număr de locuri subvenționate de la buget, ci un număr de granturi (4.000 de lei/grant), pe care le pot gestiona așa cum doresc. Asta înseamnă că fiecare universitate stabilește câte locuri cu și fără taxă oferă. Conducerea acestora pot opta și pentru varianta în care să subvenționeze o parte din costurile aferente fiecărui loc, iar restul să-l suporte studenții.

O altă noutate a acestui an o reprezintă faptul că, în cazul facultăților unde nu se dă examen de admitere, se organizează concurs de dosare doar pe baza mediei de bacalaureat, fără a mai fi luate în calcul notele din timpului liceului, așa cum se întâmpla până anul trecut.

Oferta pentru anul universitar 2012-2013

Universitatea din București

Universitatea Politehnica din București

Academia de Studii Economice din București

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București

Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București

Universitatea Tehnică de Construcții din București

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București

Academia Tehnică Militară din București

Universitatea Națională de Arte

Universitatea Româno-Americană

Universitatea Spiru Haret

Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir

Universitatea Titu Maiorescu

Universitatea Hyperion din București
 

Câți bani încasează universitățile din taxa de înscriere la ADMITERE la FACULTATE 2012

Taxa de înscriere la facultate este, în medie, 150 de lei. Cele mai mici taxe sunt la unele facultăți din cadrul Universității București (Fizică, Teologie), Politehnică și ASE – 80-100 de lei, precum și la universitățile particulare precum Dimitrie Cantemir sau Hyperion. La Universitatea București, taxa este, în medie, 200 de lei, cu un maxim de 300 de lei, la Facultatea de Drept. Tot 200 de lei trebuie să plătească și cei care vor să se înscriere la facultăți din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Dacă toți cei 83.000 de absolvenți de liceu care au luat bacalaureatul se vor înscrie la cel puțin o facultate, universitățile urmează să încaseze 12,4 milioane de lei (2,8 milioane de euro). Suma ar putea fi însă mult mai mare, în condițiile în care un absolvent de liceu se înscrie, în medie, la două facultăți.

Care au fost cele mai căutate facultăți în 2011

În 2011, la fel ca și în alți ani, cele mai căutate facultăți au fost cele din cadrul universităților de stat, unde, în unele cazuri, concurența a ajuns să fie de până la 10 candidați pe loc, potrivit Mediafax.

În topul celor mai căutate universități din București, pe primul loc a fost Universitatea din București, unde s-au înscris, anul trecut, un număr total de 20.552 de candidați. Din cele 19 facultăți ale Universității din București, cea mai mare concurență s-a înregistrat la Facultatea de Administrație și Afaceri, cu 9,86 candidați pe un loc.

La polul opus, facultățile din cadrul Universității din București cu cea mai slabă concurență sunt facultățile de Fizică, unde concurența a fost de 0,5 pe loc, Teologie ortodoxă – cu 0,87 candidați pe un loc, Teologie Baptistă – 0,48 și Teologie Romano-Catolică – 0,8 candidați pe un loc.

La ASE, anul trecut, concurența la nivel de universitate a fost de 2,29 de candidați pentru un loc, în timp ce la Politehnică, 1,43 candidați au concurat pentru un loc. La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, concurența a fost de 3,8 candidați pe un loc, în timp ce la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, aproape cinci candidați au concurat pentru un loc.

La universitățile din Iași, cea mai mare bătaie a fost pentru locurile de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, unde concurența a fost de 5,7 candidați pe un loc. Anul trecut, această facultate a avut pentru prima oară în mai mulți ani la rând, o concurență mai mare decât facultatea de Drept. La Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, concurența a fost de 3,1 candidați pe un loc.

Anul trecut, la fel ca și în 2010, facultatea de Științe Politice de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, s-a menținut în topul preferințelor candidaților înscriși la facultate în acest centru universitar. Aici concurența a fost de 6 candidați pe un loc. Aproape la fel de căutate au fost facultățile de Drept și Business.

Citește și