PRIMUL SITE dezactivat de Guvern pentru „formulări și exprimări alarmiste”

Publicat: 18 03. 2020, 18:15
Actualizat: 07 04. 2021, 03:15
stiridemoment.ro

Grupul de Comunicare Strategică a propus închiderea unui site care publică știri false privind evoluția pandemiei de coronavirus și măsurile luate de autorități și agenți economici, ceea ce genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală.

Accesul utilizatorilor la site-ul stiridemoment.ro a fost blocat

Site-ul stiridemoment.ro nu mai poate fi accesat.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului stiridemoment.ro, propunere întemeiată pe prevederile Decretului privind instituirea stării de urgență.

„Grupul de Comunicare Strategică a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, se arată în comunicatul transmis miercuri de GCS.

ANCOM a anunțat marți că a MAI a transmis precizări cu privire la atribuțiile în blocarea accesului la site-un care promovează știri false. „Potrivit dispozițiilor Ministerului Afacerilor Interne, furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut vor putea fi obligați prin decizie a ANCOM să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire. În cazul în care acest lucru nu este posibil sau persoanele care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire nu sunt din România, ANCOM poate obliga furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului să blocheze, imediat, accesul utilizatorilor din România la respectivul conținut”, a transmis, marți, Biroul de presă al ANCOM.

Cum se scrie o știre neadevărată

Potrivit GCS, unexemplu concret este articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, datat cu 15 martie 2020, care nu are legătură cu ceea ce se prezintă în conținutul articolului, respectiv o declarație a lui Dan Șucu, proprietar al grupului Mobexpert, din data de 15 martie 2020, în care anunță decizia referitoare la compania pe care o conduce. Informațiile prezentate în titlul articolului au fost infirmate în mod oficial de reprezentanții companiilor în cauză, prin comunicatul dat publicității în data de 18 martie a.c. de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România. Articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl” a fost distribuit intens pe rețelele sociale. Unica informație care apare în previzualizarea materialului (ex: Facebook) este doar cea conținută în titlul materialului, fiind ilustrată de imaginea cu o persoană în fața rafturilor goale și mențiunea „Știre de ultimă oră” (text de culoare galbenă).

Un alt exemplu de informație falsă prezentată de GCS este cea publicată în 17 martie sub titlul „Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. În corpul știrii sunt citate surse, nefiind indicată nicio sursă oficială. Informațiile sunt fără fundament. În realitate, toate demersurile întreprinse de autoritățile statului roman pentru aducerea în țară a cetățenilor români aflați pe teritoriile altor state au fost complet transparente și comunicate în timp real pe canale oficiale de informare.

„Un astfel de material are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în Guvern și în alte autorități ale statului român și chiar propagarea unor teorii conspiraționiste. De asemenea, Inspectoratul General al Poliției Române efectuează cercetări, în acest caz, pentru infracțiunea de comunicare de informații false”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.