„Familia mea nu a primit bani”. Reacția unui deputat USR după ce a fost acuzat că a făcut sediul filialei acasă la mătușa sa
Deputatul USR de Iași a adăugat că niciun ban nu a fost schimbat între familia sa și partid.
„Pentru contractul de comodat pentru sediu, în 2017, primăriile ne refuzau sedii și nu puteam să funcționăm din punct de vedere contabil, pentru că nu aveam CIF. Ca să ai CIF, trebuie să ai o adresă în circumscripția respectivă. Pentru noi, circumscripția era Iași. Am făcut un contract de comodat. Contractul de comodat este un contract cu titlu gratuit. Asta înseamnă că niciodată nu s-a schimbat vreun leu între mine și familia mea și partid. Acest contract de comodat era necesar ca noi să obținem o adresă cu care să mergem la ANAF și să cerem CIF. Din 2017, situația s-a schimbat astfel încât avem CIF doar pe național, toți funcționăm pe Codul de Înregistrare Fiscală al partidului și toate aceste CIF-uri s-au anulat. Acest contract de comodat nu mai este de actualitate. Eu neavând nicio proprietate în România, trebuie să apelez la mătușa mea, să mă ajute cu adresa”, a declarat Cosette Chichirău, președinte al Biroului Județean USR Iași marți, pentru Mediafax.
Referitor la acuzațiile că banii pentru benzină erau luați în numele președintelei filialei USR Iași Filip Havărneanu, Chichirău a explicat că sumele erau decontate pentru combustibilul folosit la mașinile utilizate de către membri ai USR, în scop electoral.
„Noi nu putem deconta benzină decât dacă avem un contract de comodat cu o mașină. La partid nu avem nicio mașină în proprietate la filială. În contabilitate nu avem cum să decontăm benzina, adică oamenii fac mii de km pe banii lor. Nu avem cum să le dăm bani. Atunci, soluția este să faci un contract de comodat pe care nu plătim absolut nimic. Omul își pune mașina la dispoziție cu titlu gratuit, își nenorocește mașina prin hârtoapele de la țară și noi plătim doar benzina. Asta este în toată țara. Nu poți să decontezi benzină decât dacă ai un contract cu o mașină, cu un proprietare. Contabilitatea noastră e deschisă”, a explicatChichirău.
Totodată, deputatul USR a afirmat că niciun alt cost nu a fost decontat, iar Filip Hăvârneanu făcea cele mai multe deplasări cu mașina personală.
„Nu am plătit niciun leu pentru nicio reparație pentru nicio mașină. Facem foarte multe drumuri în județ, trebuie să dezvoltăm, e normal, și la activitățile din municipiu. Foarte mulți oameni au dat din buzunarul propriu. Acum subvenția de la partid e mai mare, vedem cum ne descurcăm pe viitor, poate cumpărăm o mașină. Dat fiind că Filip făcea cele mai multe drumuri cu mașina, am făcut contract cu el. Sunt foarte mulți oameni care-și folosesc mașina pentru partid dar în contabilitate ar fi fost un haos”, a declarat Cosette Chichirău.
Ea a mai transmis că nu este nicio legătură între asociația sa și USR.
„Eu am înființat o asociație cu scopul de educație. Se cheamă centrul de științe Aleodor. Niciun ban nu a fost schimbat între asociație și partid, nu este nicio legătură între cele două. Contabilitatea noastră este absolut transparentă, putem s-o publicăm pe toată. Nu există probleme, există calomnie, răzbunare. Îi deranjează foarte tare rezultatul USR la Iași sau persoana mea”, a precizat Chichirău.
Reacția lui Cosette Chichirău vine după ce jurnalistul Silviu Mănăstire a dezvăluit informații despre faptul că mătușa deputatului USR deține sediul filialei din Iași a partidului, organizație condusă de Filip Havarneanu. În acest sens, ziaristul a prezentat un contract de comodat încheiat între Chichirău și mătușa ei, Elisabeta Chichirău în luna iulie a anului trecut.
Mănăstire a mai spus că președintele filialei municipare USR Iași Filip Hăvârneanu și-a trecut mașină în comodat pe USR Iași și că astfel își decontează benzina, reparațiile și alte lucruri pe care le folosește în nume propriu.
Foto: Hepta