În 1992, Regina Elisabeta a II-a a decis, de bună voie, să plătească impozit pe venit pentru a răspunde criticilor publice cu privire la privilegiile financiare ale monarhiei, regulă ce a rămas până în ziua de azi. Unul dintre ducatele ce aparțin prințului William nu achită taxele aferente statului, potrivit unei investigații jurnalistice.
Potrivit unei investigații recente a reieșit că Ducatul de Lancaster, deţinut de suveranul Carol al III-lea, şi Ducatul de Cornwall, deţinut de prinţul moştenitor William, nu achită impozit pe profit.
Întinderea exactă a proprietăţilor şi detaliile contractelor, cum ar fi contractele de închiriere, semnate între Ducatul de Lancaster, deţinut de suveranul Carol al III-lea, şi Ducatul de Cornwall, deţinut de prinţul moştenitor William, nu sunt publice.
În urma unei anchete a televiziunii Channel 4 şi a Sunday Times, publicată în ultimele zile, le-a scos la lumină pentru prima dată.
Potrivit presei, cele două ducate au obţinut venituri de milioane de lire sterline prin contracte lucrative de închiriere de terenuri către NHS, sistemul public de sănătate aflat în prezent în criză după ani de subfinanţare, către departamente guvernamentale sau organizaţii caritabile.
Norman Baker, fost deputat liberal-democrat şi vechi critic al familiei regale, a făcut remarci dure, în urma celor ieșite la iveală.
„Acestea sunt terenuri ale Coroanei care aparţin publicului (…) Toţi aceşti bani ar trebui să meargă la Crown Estate, patrimoniul Coroanei, ale cărui venituri au fost returnate Trezoreriei de la adoptarea unei legi în 1760”, a declarat el pentru AFP.
Conform acestei legi, 15% din profiturile Crown Estate revin familiei regale sub forma unei subvenţii suverane anuale (Sovereign Grant) pentru întreţinerea domeniului şi plata celor peste 500 de angajaţi ai familiei Windsor.
Anul viitor, această subvenţie se va ridica la 132 de milioane de lire sterline (158 de milioane de euro).
Familia regală asigură că profiturile obţinute din ducatele de Lancaster şi Cornwall finanţează activităţile publice, caritabile şi private ale suveranului şi ale moştenitorului său.
Acestea sunt evaluate la aproximativ 1,8 miliarde de lire sterline (2,16 miliarde de euro) şi, potrivit raportului lor anual, au înregistrat un profit de 50 de milioane de lire sterline anul trecut.
William a semnat un contract de 37,5 milioane de lire sterline pe 25 de ani cu Ministerul Justiţiei pentru a închiria terenul pe care se află închisoarea Dartmoor.
Această anchetă „arată cum ducatele caută profitul oriunde pot, în detrimentul publicului”, a criticat Graham Smith, liderul grupului anti-monarhie Republic.
Ambele ducate au negat orice vinovăţie.
Foto: Profimedia
Citește și: