Familie de români din Spania, condamnată la peste 50 de ani de ÎNCHISOARE pentru exploatarea compatrioților lor
O familie de români din Spania a fost condamnată la închisoare pentru „exploatarea a o duzină de compatrioți la locul de muncă”.
Curtea Superioară de Justiție din Andaluzia (TSJA), Spania, a redus sentințele pentru o familie de români formată din patru persoane pentru „exploatarea a o duzină de compatrioți la locul de muncă”.
La data de 22 iulie 2022, cei patru români au fost condamnați la peste o jumătate de secol de închisoare, mai exact 56 de ani și 12 zile.
Părinții, Vasile și Sorina și copiii lor Alexandru și Ionuț au fost condamnați pentru că au profitat chiar de conaționali lor, iar printre victime se afla o minoră însărcinată, dar și fratele acesteia, ambii cu retard mintal moderat.
Astfel, magistrații din Sevilla au stabilit că aceștia își vor petrece cel puțin 20 de ani în închisoare.
După rectificare, pedepsele scad la 50 de ani și zece zile și, în consecință, cei patru români pot fi eliberați după 15 ani și trei zile.
Tribunalul din Sevilla i-a condamnat pe fiecare dintre cei patru cercetați la 40 de ani și 8 zile de închisoare pentru „opt infracțiuni de trafic de ființe umane” cu „o infracțiune de exploatare prin muncă”, precum și 16 ani și 4 zile închisoare pentru „două infracțiuni de trafic de ființe umane agravate în mediere cu infracțiunea de exploatare prin muncă”.
Cele două infracțiuni agravate au fost cele comise împotriva minorei și a fratelui acesteia, întrucât „nu există nicio îndoială că împrejurările personale ale victimelor (minori, deficiențe mentale, stare de sarcină) le afectează vulnerabilitatea față de munca la care au fost supuși”, au relatat procurorii.
De ce li s-a micșorat pedeapsa românilor
TSJA a eliminat acel subtip agravat și aici se află cheia reducerii pedepselor.
Instanța a înțeles că sarcina și dizabilitatea intelectuală a celor doi frați erau perceptibile cu ochiul liber, așa că „era irelevant că nimeni nu i-a informat pe inculpați despre acest lucru”.
„Nimic din proces sau din sentință nu ne permite să ne asigurăm că aspectul exterior al tinerei a evidențiat în mod clar vârsta ei și nici nu reiese din raportul medico-legal acea întârziere mentală ușoară.
Comportamentul moderat al ei și al fratelui ei putea fi confundat cu deficitul lor educațional”, a spus TSJA.
Acesta este singurul motiv al apelului care a avut efect în micșorarea pedepselor românilor.
În rest, TSJA menține în întregime restul pedepsei, astfel încât nu modifică interdicția de comunicare de 15 ani și apropierea la mai puțin de 300 de metri de victime, care trebuie să fie despăgubite în comun și solidari cu un total de 100.000 euro pentru prejudiciul moral cauzat.
„Există o situație de neliniște, umilire și impact emoțional asupra victimelor din cauza atitudinilor vădit degradante, umilitoare, ofensatoare și repetate pe care acestea au fost nevoite să le suporte”, a reflectat Curtea, potrivit ȘtiriDiaspora.