Fântână de 100.000 de euro, inaugurată de primarul din Timișoara în cartierul în care locuiește
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a inaugurat, miercuri seară, fântâna ornamentală în formă de soare, cu jocuri de lumini, care poate fi controlată de pe un iPad, de pe un calculator sau de pe un dispozitiv mobil, chiar de către primar, din birou, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Fântâna se află pe strada Aștrilor în Cartierul Soarelui, unde locuiește primarul Robu.
Fântâna are nouă bazine și reprezintă un „ansamblu dinamic de jeturi cu înălțime variabilă”. De asemenea, are 17 programe și un set de culori calde.
„Combinatia celor 17 programe de mișcare va asigura totalul coregrafiilor. Pentru fântână s-a proiectat un set de culori calde: galben, portocaliu, roșu, alb, astfel încât fântâna se va transforma într-un soare proiectat pe pavaj, înfrumusețând întreaga piață. Va putea fi controlată de pe un iPad, dispozitiv mobil sau de pe orice calculator”, explică reprezentanții Primăriei Timișoara.
Primarul Nicolae Robu a declarat, la inaugurare, că fântâna are 56 de duze cu tot atâtea electrovalve, astfel că pot fi acționate la nesfârșit oricâte variante de jocuri.
„Au fost și lucrători spanioli get-beget, care au lucrat exemplar. Ar avea de învățat și unii muncitori de-ai noștri în ceea ce privește seriozitatea. I-am găsit pe spanioli la muncă și sâmbătă seara, și pe ploaie”, a spus primarul Nicolae Robu.
Primarul a adăugat că fântâna nu va funcționa în permanență, urmând ca iarna să fie oprită, iar pe timp de noapte va avea program redus pentru a nu deranja locuitorii.
„Acum, când lumea se duce mai devreme la culcare, ea va fi oprită. N-am stabilit încă, o să mă consult și cu cetățenii. În timpul verii, ea va funcționa toată ziua, va funcționa și seara, până la miezul nopții, poate până la ora 1.00 chiar, în funcție și de părerea cetățenilor din zonă. Zgomotul produs de apă este plăcut, este liniștitor, dar n-are rost să o lăsăm să funcționeze iarna, când nu stă nimeni în jur și ar fi și în pericol de înghet”, a afirmat primarul.
Fântâna a fost realizată de o sucursală din Arad a firmei Somhidros, una dintre cele mai cunoscute firme de fântâni ornamentale pe plan mondial care se ocupă și cu întreținerea fântânilor ornamentale din Barcelona.
Potrivit primarului, prețul aprobat pentru această lucrare a fost de 100.000 de euro, însă în urma licitației a fost stabilit prețul de 92.000 de euro, iar banii provin de la Consiliul Local Timișoara.