Fapte de conflict de interese, cercetate într-un dosar disjuns din cel al premierului Victor Ponta
Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, joi, de procurorii DNA, alături de alte patru persoane, printre care senatorul Dan Șova și directorul Complexului Energetic Rovinari, Laurențiu Ciurel, în dosarul cunoscut ca „Turceni-Rovinari”.
În acest dosar erau vizate, în faza de urmărire penală, și fapte de conflict de interese, iar în 5 iunie DNA a cerut Camerei Deputaților să avizeze începerea urmăririi penale pe numele premierului pentru această faptă, însă deputații au respins solicitarea, în 9 iunie.
Surse judiciare au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că procurorii vor continua cercetările pentru conflict de interese, față de alte persoane, într-un dosar disjuns din cel în care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi, pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.
Potrivit surselor citate, disjungerea privind conflictul de interese a fost făcută întrucât față de alte persoane nu s-au finalizat cercetările.
În 5 iunie, în cererea trimisă Camerei Deputaților de avizare a începerii urmăririi penale pentru conflict de interese, DNA arăta că, în calitate de premier, Victor Ponta l-a numit pe Dan Șova în funcția de ministru, în condițiile în care în trecut ar fi primit foloase din partea acestuia.
DNA preciza atunci că în august 2012 Ponta l-a desemnat pe Dan Șova în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012 l-a desemnat ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014 – ministru interimar al Transporturilor, iar în luna martie 2014 – ministru al Transporturilor.
„Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei și 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenții fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA «Șova și Asociații» reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul de Avocat «Ponta Victor-Viorel» reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosință al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziționat de SCA «Șova și Asociații» în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul și alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei”, arăta DNA în cererea transmisă Camerei Deputaților.
În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns prima dată în fața procurorilor DNA, care l-au anunțat că are calitatea de suspect, pentru fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care a fost avocat.
În 13 iulie, procurorii l-au anunțat că a fost pusă în mișcare acțiunea penală în cazul său și că i-a fost schimbată calitatea din suspect în inculpat, în dosarul „Turceni-Rovinari”. De asemenea, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Victor Ponta.
Joi, la aproape trei luni și jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul „Turceni-Rovinari” și după cinci „vizite” la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor.
Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.
Victor Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României în 8 mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu, prin moțiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.
El a fost președinte al PSD timp de mai bine de cinci ani, până în luna iulie, când, la scurt timp de la punerea sa sub acuzare, a anunțat că se retrage de la conducerea partidului. Premierul a anunțat, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democrați și postată pe Facebook, decizia de „a nu mai ocupa nicio funcție de conducere” în PSD, până la momentul în care își va demonstra nevinovăția față de acuzațiile care îi sunt aduse în justiție.
Ponta a intrat în PSD pe vremea lui Adrian Năstase, iar anterior a fost, pe rând, procuror, secretar de stat, ministru delegat pentru Controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării Acquisului Comunitar și ministru-delegat pentru relația cu Parlamentul.