Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie: Jumătate din localitățile din România nu au nici un medic de familie
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a anunțat marți,pe Facebook. că a actualizat hărtile publicate anterior ale localităților unde nu există deloc medici de familie. Federația susține că hărțile publicate în anul 2019 cu localitățile în care nu sunt suficienți medici de familie erau incomplete, iar răspunsurile recente ale medicilor de familie au confirmat faptul că datele prezentate în trecut erau incomplete.
„Aşadar, am trimis din nou solicitări în baza Legii accesului la informaţii de interes public, de data aceasta la CASAOPSNAJ. Iar colegul nostru, dr. Catalin Petrencic, a adunat localitate cu localitate numărul cetăţenilor de pe siteul Institutul Naţional de Statistică şi a comparat cu datele primite de la CNAS. Ceea ce a rezultat sunt patru hărţi care ne arată accesul cetăţenilor români la serviciile de asistenţă medicală primară”, scriu cei de la Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, transmite Mediafax.
Potrivit comunicatului publicat de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe Facebook:
- 328 de comune nu au niciun medic de familie, fiind vizaţi 559.611 de oameni (2,52% din populaţia României).
- Din 1.414 de comune şi oraşe lipsesc 2187 de medici de familie.
- Doar 1.496 de localităţi din România (47%) au suficienţi medici de familie, iar 271 de localităţi au mai mulţi medici de familie decât este necesar pentru populaţia existentă.
România nu este singura ţară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie, susţine Federaţia, însă alte ţări europene au acţionat şi continuă să acţioneze pentru a remedia această situaţie.
„O serie de recomandări ale Comisiei Europene şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi rapoarte rezultate în urma asistenţei tehnice furnizate de Banca Mondială şi OMS sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervenţiile necesare imediat. Strategia pentru medicina de familie şi planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acţiuni concrete pentru remedierea situaţiei”, scrie Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.