Prima pagină » Știri » Felicia Filip: Mirela Zafiri a fost o artistă de o mare valoare, mereu preocupată de cariera ei

Felicia Filip: Mirela Zafiri a fost o artistă de o mare valoare, mereu preocupată de cariera ei

Felicia Filip: Mirela Zafiri a fost o artistă de o mare valoare, mereu preocupată de cariera ei
Soprana Felicia Filip a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că moartea Mirelei Zafiri, pe care a numit-o o artistă de o mare valoare, mereu preocupată de cariera ei, este o mare pierdere, atât pentru muzică, cât și pentru familia acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Soprana Felicia Filip a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că moartea Mirelei Zafiri, pe care a numit-o o artistă de o mare valoare, mereu preocupată de cariera ei, este o mare pierdere, atât pentru muzică, cât și pentru familia acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„A fost o artistă de o mare valoare, mereu preocupată de cariera ei. Era o persoană frumoasă. Am cunoscut-o bine, de mai mulți ani, atât la Opera din Constanța, cât și la Opera din Brașov, pentru că am participat la toate evenimentele culturale unde soțul meu (Cristian Mihăilescu, n.r.) a fost director. E o pierdere pentru lumea artistică. Astăzi dimineață am aflat vestea. Nu am putut să cred. Își trăia viața normal și nu a dorit să se știe că ar suferi de ceva. Bine, noi de multe ori nu înțelegem ce face Dumnezeu cu noi și ni se pare o mare nedreptate. Era nevoie de ea și în muzică, dar și în familia ei”, a spus soprana Felicia Filip pentru corespondentul MEDIAFAX.

Atât Felicia Filip, cât și Mirela Zafiri au fost elevele profesoarei Georgeta Stoleriu, ele având o relație specială cu aceasta, a mai spus Filip.

Mirela Zafiri a murit din cauze medicale, însă familia sopranei vrea să păstreze discreția privind boala de care suferea aceasta, potrivit sursei citate.

Soprana Mirela Zafiri, de la Opera din Brașov, a murit luni, la vârsta de 41 de ani, după o lungă suferință.

Secretarul muzical al Operei din Brașov, Ovidiu Mezei, a declarat pentru MEDIAFAX că Zafiri, care era angajată în instituție din 2001, dar locuia la București, a început să aibă probleme de sănătate de la sfârșitul anului trecut, iar ultimul spectacol pe scena teatrului liric brașovean l-a susținut pe 31 martie anul acesta, în rolul titular din „Lucia di Lammermoor”.

„Vocal, era superbă” în continuare, deși starea ei fizică nu era deloc bună, a mai spus Ovidiu Mezei.

Mirela Zafiri va fi înmormântată la Lugoj, orașul ei natal, spre care convoiul funerar a plecat luni dimineață, din București, unde locuia artista cu soțul său, Iorgos Zafiri, un om de afaceri de origine greacă, și cu fiica ei. Ziua înmormântării nu a fost stabilită deocamdată, a precizat Mezei.

Mirela Zafiri a studiat pianul, viola și chitara încă din primii ani de școală. A fost licențiată a Universității de Muzică București, clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu (1997), și absolventă a Masterului Universității de Muzică București, specializarea Artă vocală, la aceeași clasă (1999). A mai participat la masterclass-uri cu Georgeta Stoleriu – Izvorul Mureșului (1994), Piatra Neamț (1996), Arta Florescu – București (1997), Mariana Nicolesco – Brăila (1998), Toma Popescu – Viena (1999) – și Ionel Pantea – Budapesta (2000). În 2001, și-a luat doctoratul în științe muzicale la Universitatea de Muzică București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. A realizat peste 230 de minute de înregistrări radio, două CD-uri, peste 45 de recitaluri de lied, turnee în Italia, Franța, Germania, Elveția, Spania, Austria. A fost laureată a festivalurilor „Mihail Jora” 1998 și „Ionel Perlea” 1999. Pentru notabilele interpretări ale lied-ului românesc i-a fost decernat premiul Actualității Muzicale pe anul 2000. Totodată, a primit premiul I la Concursul European de Muzică „Euterpe” secțiunea canto, Taranto (Lama) Italia, decembrie 2002, Concursul Citta’ di Castelfidardo, Castelfidardo, Ancona, februarie 2003, Festivalul Artelor din Pyongyang, Coreea, aprilie 2003, Crizantema de Aur, Târgoviște 2004, precum și premiul de excelență pentru promovarea lied-ului românesc, Brașov, mai 2003.

Citește și