Felix Baumgartner, primul om care a depășit viteza sunetului în cădere liberă, vine în România

Felix Baumgartner, primul om care a depășit viteza sunetului în cădere liberă, vine în România
Publicat: 09/10/2014, 11:47
Actualizat: 31/03/2019, 18:24

Felix Baumgartner va participa la Conferința de Leadership Enlightening 3.0 – Ediția „Business Odyssey”, care va avea loc la Stejarii Country Club pe 23 octombrie, între orele 08.30 – 17.30.

Evenimentul va face o paralelă inedită între un stil de viață nerezonabil în fața limitelor și performanța în afaceri.

Alături de Felix Baumgartner, la eveniment vor mai participa: Heather White, CEO al 2020 Communications Inc, Canada; Jean-François Fallacher, CEO al Orange România; Alex Găvan, alpinist de altitudine extremă, România; Youssef Hautier, Managing Director, Sonic+Pay; Robert Murray, CEO al GPG Technical Services, Canada; Christopher Neesham, psiholog corporatist și instructor, Australia; Cătălin Velescu, Managing Director al 3M România.

Conferința va fi moderată de Oana Marinescu, consultant comunicare și fondator Oma Vision. Invitat special al evenimentului pe partea de lifestyle va fi Mihaela Rădulescu.

În timpul conferinței, Felix Baumgartner va fi intervievat de Oana Marinescu și de Mihaela Rădulescu.

„Stă în natura umană să fim o combinație de îngeri și demoni și tot în natura noastră stă puterea de a înclina balanța. Leadership este chiar forța interioară care ne determină să devenim mai buni și să acționăm mereu spre binele celorlalți, învingând impulsurile distructive inerente în fiecare dintre noi. Conferința Enlightening 3.0 este, în acest sens, o oportunitate de a învăța și a crește ca lider”, spune Oana Marinescu.

Evenimentul este organizat de Expo Media, membru Marketing Insiders Group, iar locurile la această conferință sunt limitate.

Felix Baumgartner, în vârstă de 45 de ani, este prima persoană din lume care a depășit viteza sunetului, fără a se afla într-un avion. Acest record a fost atins pe 14 octombrie 2012, chiar în ziua în care se celebrau 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, ce a fost pilotat de Chuck Yeager în 1947, potrivit relatărilor de la momentul respectiv ale Sky News.

Plonjând de la altitudinea de peste 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, Felix Baumgartner a stabilit atunci și un alt record mondial – saltul în cădere liberă de la cea mai mare altitudine.

Felix Baumgartner a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaș cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de peste patru minute.

Recordul pentru saltul cu parașuta în cădere liberă era deținut din 1960 de un fost colonel din aviația americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spațiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.

Felix Baumgartner a primit indicații de la sol, în timpul ascensiunii și în timpul căderii sale, chiar de la cel al cărui record l-a depășit, Joe Kittinger.

Totuși, Baumgartner nu a depășit și un al doilea record deținut de Kittinger, care s-a aflat în cădere liberă timp de 4 minute și 36 de secunde. Felix Baumgartner s-a aflat în cădere liberă doar 4 minute și 19 secunde.

Scopul principal al lui Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, a fost acela de a depăși viteza sunetului în cădere liberă – o premieră mondială -, plonjând de la o altitudine record. El a depășit altitudinea pe care și-o propusese, de 36.576 de metri, realizând saltul de la peste 39.000 de metri.

Cu textul „Born to fly” (Născut pentru a zbura, n.r.) tatuat pe antebraț, austriacul a sperat să adauge mai multe recorduri în palmaresul său: căderea liberă realizată de la cea mai mare înălțime și cea mai rapidă săritură liberă. De asemenea, Felix Baumgartner a intenționat să devină primul om care depășește viteza sunetului fără a se afla într-un echipament special de zbor.

În timpul ascensiunii sale, Felix Baumgartner a depășit și un alt record: s-a aflat într-o capsulă trasă de un balon care a ajuns la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodată un balon cu echipaj uman, potrivit explicațiilor oferite de specialiștii care au comentat transmisiunea live de pe redbullstratos.com.

Uriașul balon – la care a fost atașată o capsulă cu o greutate de 1.315 kilograme, în interiorul căreia se afla Felix Baumgartner – a fost ridicat în aer în jurul orei 18.30 (ora României).

A fost pentru prima dată în istorie când a fost lansat un balon de o asemenea mărime, la care a fost atașată o capsulă în care s-a aflat echipaj uman. În respectiva capsulă, Felix Baumgartner a avut patru sisteme diferite de oxigen, pentru a-l ajuta să respire la o asemenea altitudine, potrivit explicațiilor care au însoțit transmisiunea live a misiunii.

Balonul care a ridicat în stratosferă capsula în care s-a aflat Felix Baumgartner a fost realizat dintr-o folie de plastic, iar pentru umflarea sa au fost necesari 850.000 de metri cubi de heliu.

Ascensiunea celui supranumit „Neînfricatul Felix” a durat aproximativ 2 ore și 40 de minute.

Baumgartner, care a purtat un costum presurizat, a pășit afară din capsulă în jurul orei 21.08 (ora României). Înainte de a se arunca în gol, Baumgartner a spus: „Câteodată trebuie să urci foarte sus pentru a-ți da seama cât ești de mic” („Sometimes you have to go really high to see how small you are”).

Momentele de după săritură au fost critice. Poziția corpului său a avut un rol crucial, pentru a-i permite acestuia să respire. Dacă ar fi căzut și s-ar fi rotit prea repede, Felix Baumgartner ar fi putut să sufere probleme la ochi, creier și sistemul cardiovascular.

Coborârea lui Baumgartner a durat 9 minute și 3 secunde, din care 4 minute și 19 secunde în cădere liberă, înainte de deschiderea parașutei, potrivit specialiștilor din camera de control a misiunii lui Felix Baumgartner. Viteza atinsă în timpul coborârii de Felix Baumgartner a fost de 1.137 kilometri pe oră, potrivit informațiilor postate pe pagina de Facebook a misiunii.

„Îmi plac foarte mult provocările, iar încercarea de a deveni prima persoană care depășește bariera sunetului este o provocare unică. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care îl mai am de făcut”, a declarat Felix Baumgartner în timpul perioadei de pregătire pentru marele salt. Austriacul s-a pregătit timp de cinci ani pentru acest eveniment.

„Cred că totul este o chestiune de pregătire. Trebuie să îți faci bine treaba. Și îmi displace să fiu numit un iubitor de senzații tari sau dependent de adrenalină, pentru că nu sunt deloc așa. Îmi place ca totul să fie foarte bine pus la punct”, a mai spus Baumgartner.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații