„Dumnezeu m-a vegheat în acea zi. Am fost aleasă spre finalul zilei împreună cu un grup de alte femei și am fost pregătite pentru a fi trimise la camera de gazare'”, a povestit Marcus, care s-a născut în orașul Sighetu Marmației, din nordul României.
„Însă atunci când gardienii ne-au băgat în cameră și au dat drumul robinetului de gaz, au văzut că nu mai era gaz. Unul dintre gardieni a glumit spunând că este ziua noastră norocoasă pentru că deja omorâseră atât de mulți deținuți și nu mai era gaz și pentru noi'”, a continuat fosta deținută de la Auschwitz. Ea a reușit să scape din lagărul nazist din sudul Poloniei, unde au fost ucise peste 1 milion de persoane.
„Ajunsă în libertate, am reușit să ajung acasă pentru a-mi căuta familia”, mărturisește Klara Marcus, care nu a reușit să își mai vadă rudele. Anton Rohian, un reprezentant guvernamental, i-a făcut o vizită acasă Klarei Marcus, care la 1 ianuarie 2015 va împlini 101 ani.
„V-am adus un buchet de flori, o sticlă de șampanie și o diplomă de excelență pentru a vă mulțumi că v-ați întors în Maramureș după toate prin câte ați trecut. Este important să nu uităm ce s-a întâmplat în trecut”, a afirmat Rohian. Sărutând drapelul românesc, Marcus a spus: „Am trecut prin experiențe teribile în viața mea, dar acesta este un moment minunat”.