Parlamentul Elveției, una dintre puținele țări europene unde serviciul militar încă este obligatoriu pentru bărbați, a luat miercuri în discuție posibilitatea recrutărilor și în cazul femeilor. Propunerea Parlamentului este o soluție pentru problema efectivelor insuficiente ale forțelor armate, spun aceștia.
Acestă opțiune se regăsește într-un raport prezentat de o comisie parlamentară în fața Consiliului de Stat, camera superioară a parlamentului elvețian. Documentul atestă că deși pe hârtia armată elvețiană se arată un număr de 100.000 de soldați, în realitate sunt doar aproximativ 80.000.
Prin urmare, respectiva comisie propune două alternative, fuzionarea forțelor armate cu serviciile de protecție civilă sau stabilirea serviciului militar ca fiind obligatoriu și pentru femei, în prezent în cazul femeilor acesta fiind voluntar.
Raportul mai sugerează şi invitarea tinerelor femei elveţiene să participe la zilele de informare pe care armata le desfăşoară în prezent doar pentru bărbaţi, pentru a le explica cât de important este să servească în armată.
În Elveţia serviciul militar are o durată cuprinsă între patru şi şase luni, în funcţie de armă, dar ulterior rezerviştii trebuie să participe anual la activităţi de instrucţie pentru menţinerea nivelului de pregătire.
Cetăţenii elveţieni au respins prin referendum în anul 2013 eliminarea serviciului militar obligatoriu. Printre puţinele ţări care au serviciul militar obligatoriu şi pentru femei se numără Israel sau Coreea de Nord.
Regulamentele sistemului militar elvețian stipulează că soldații își păstrează propriul echipament personal, inclusiv toate armele atribuite personal, acasă (până în 2007, acesta a inclus și muniție) sau într-un depozit special.
Serviciul militar obligatoriu se aplică tuturor cetățenilor elvețieni bărbați, femeile servind în mod voluntar. Bărbații primesc de obicei comenzi inițiale la vârsta de 18 ani pentru verificarea eligibilității militare.
Aproximativ două treimi dintre tinerii elvețieni sunt considerați potriviți pentru servicii, în timp ce există servicii alternative pentru cei considerați neeligibili.
Anual, aproximativ 20.000 de persoane sunt instruite în pregătire de bază timp de 18 săptămâni (23 săptămâni pentru forțele speciale).
Reforma „Armata XXI” a înlocuit modelul anterior „Armata 95” și a fost adoptată prin vot popular în 2003, reducând forța de muncă de la 400.000 la un personal de aproximativ 200.000, 120.000 primind pregătire militară periodică și 80.000 de rezerviști care și-au îndeplinit cerințele totale de formare militară.
În 2016, Adunarea Federală Elvețiană a votat pentru reducerea în continuare a armatei de la 140.000 de oameni la 100.000 de oameni, reducând timpul de pregătire de bază de la 21 de săptămâni la 18, dar și creșterea bugetului militar cu 2,4 miliarde de franci elvețieni, potrivit Agerpres.ro.