Cât câștigă un tractorist. Femeile din Iași se bat pe această meserie. Salariile sunt uriașe!
Un număr tot mai mare de femei din Iași vor să devină tractoriste. Fie pentru că este o meserie bănoasă, fie pentru că agricultorii nu mai găsesc tractoriști sau doar pentru că ieșencele obțin punctaje mari la proiectele europene. Femeile se înscriu la concursurile organizate de Direcția Agricolă.
În ultimii 3 ani, 10 femei au finalizat aceste cursuri, ceea ce oricum reprezintă un număr foarte mare, având în vedere că agricultorii, acum sunt de sex feminin.
Acestea se înscriu la cursurile organizate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași din diverse motive, iar în ziua de azi, cine nu are nevoie de un salariu din care să te alegi cu ceva?
Una dintre absolventele cursului de tractorist este Monica Balla. Producătoarea se ocupă împreună cu familia de 5,7 hectare cu lavandă, în comuna Românești, Iași.
Spune că cineva trebuia să conducă tractorul și s-a apucat de cursuri, dar nu i se pare dificilă această meserie.
Ieșencele, femei dornice de muncă
„Lucrăm în agricultură și, pentru că este nevoie de cineva care să lucreze pământul, am făcut cursurile de tractorist. Cine se ocupă de plantație se ocupă, de obicei, de tot ce înseamnă partea de agricultură. Nu a fost greu deloc să învăț această meserie. Cursul a durat vreo 2 luni și din primăvară sunt deja cu atestat de tractorist. Am achiziționat un tractor, model nou. E ca o Dacie nouă (n.r. –zâmbește). Acum, nu facem nimic în câmp, pentru că așteptăm să se oprească ploile. După aceea o să arăm, discuim terenurile, pregătim cultura pentru iarnă. Eu mă urc pe tractor și fac toate lucrările. E la fel ca în orice meserie. Și femeile pot să conducă tractorul”, spune Monica Balla, absolventă a cursului de tractorist organizat de Direcția Agricolă Iași.
Fie vor să se angajeze în domeniul agricol, ca tractorist, fie au diverse afaceri în agricultură și, pentru că nu găsesc tractoriști, sunt nevoite să învețe să conducă utilajele moderne, fie au nevoie de punctaje mari pentru accesarea fondurilor europene.
„Eu am 42 de ani și, timp de 15 ani, am muncit în confecții. Apoi am ales să studiez agricultura pentru că mi-am dat seama cât de importantă e mâncarea și de aceea m-am gândit să îmi schimb domeniul. Am vrut să știu mai multe despre mâncarea sănătoasă. Am ajuns să evit să mai cumpăr din piață, pentru că țăranul agricultor fără școală prea multă folosește substanțe chimice, în mod necontrolat.
De aceea uneori cumpăr din supermarket, pentru că e nevoie să știm, dacă tot ingerăm substanțe chimice, măcar ce cantitate consumăm. În domeniul agricol sunt oportunități, dar trebuie să ai timp să te ocupi de ele. Eu am un copil mic și e mai dificil să am un program complet. Am finalizat și un internship, iar acum sunt studentă la master. Am făcut și curs de inspector de resurse umane. Am zis că îmi iau mapa și merg din ușă în ușă să caut un loc de muncă”, mai spune Sorina Maria Moraru, absolventă a cursului de tractorist.
Sute de ieșeni finalizează anual cursurile organizate de Direcția Agricolă pentru apicultori, tractoriști sau lucrători în cultura plantelor și zootehnie.
Femeile din Iași, dar nu numai, care vor să se înscrie la cursurile de tractorist pot cere informații de la Direcția Agricolă, următorul curs fiind programat în luna octombrie 2022, potrivit Bzi.ro.