Fenomen spectaculos în România: Un lac din Sovata a înghețat, deși are apă sărată. Care este explicația
Stratul gros de zăpadă s-a format pe toată suprafața lacului – 40.000 de metri pătrați. Fenomenul i-a surprins pe turiștii aflați în zonă ținând cont că Lacul Ursu este unul cu apă sărată.
„Suntem mirați pentru că are concentrație foarte mare de sare”, a declarat un turisit potrivit știrileprotv.ro.
„Este foarte frumos, încântător. Am ieșit cu familia, foarte frumos. Sunt în România pentru prima dată. Pentru mine este impresionant că a înghețat”, a declarat un altul.
Lacul prezintă o salinitate destul de mare, ajungând și la 300 de grame pe litru, însă, la suprafață există un strat de apă este dulce, cele două straturi fiind separate.
Lacul Urcul este helioterm, din această cauză, pe timpul iernii, la temperaturi scăzute, se formează un strat de gheață în cel de apă dulce, de la suprafață.
Se pare că stratul dulce de la suprafață poate ajunge să formează un strat de gheață de până la 5-6 centimentri, potrivit lui Csiki Istvan, de la Centrul de Informare Turistică Sovata.
Lacul Ursu deține trei recorduri mondiale care îl fac cunoscut turiștilor din întreaga lume:
– unic in Europa și cel mai mare lac helioterm din lume, cu o suprafață de mai mult de 4 hectare și o adâncime de aproape 19 metri;
– deși este un lac cu apa foarte sărată, în jurul sau crește vegetație, fapt unic, datorită solului vulcanic;
– istoricii spun că este singurul lac din lume a cărui dată (inclusiv ora) de naștere este cunoscută cu exactitate: 27 mai 1875, ora 11.
Sursă FOTO: captură YouTube / caracter ilustrativ