Fenomenul care afectează Dunărea. Navele riscă să rămână blocate din cauza nivelului de apă scăzut

Publicat: 20 08. 2024, 14:05
Actualizat: 20 08. 2024, 14:14

Un fenomen afectează Dunărea, iar navele ar putea risca să rămână blocate. Potrivit datelor, în ultima săptămână, s-au înregistrat scăderi ale nivelului apei. 

De exemplu, pe faleza Dunării din Galați, nivelul apei a scăzut dramatic. În urmă cu câteva luni, debitul se afla la o valoare normală, însă seceta și lipsa ploilor din această vară au contribuit la scăderea nivelului de apă. Pe tot cursul Dunării, nivelul apei s-a diminuat – de la intrarea în țară, până la vărsarea în Marea Neagră. Astăzi, la Baziaș, Dunărea are un debit de 2.550 m3 pe secundă. Practic, aproape la jumătate față de debitul normal al perioadei.

În plus, au apărut și câteva puncte critice pe cursul Dunării, motiv pentru care autoritățile draghează constant pentru adâncimea șenalului navigabil. În acest mod, traficul naval ar putea să nu fie afectat. În condițiile în care nivelul apei scade și mai mult, există riscul ca navele să rămână blocate.

Fenomenul care afectează Dunărea – lipsa ploilor, temperaturile ridicate și seceta scad nivelul apei

Reprezentanții Administrației Fluviale a Dunării de Jos din Galați sunt în alertă, iar armatorii au fost, deja, înștiințați să nu mai încarce navele la capacitate maximă. În caz contrar, ar putea rămâne împotmolite. La Galați, Dunărea a scăzut zilnic, în ultima săptămână. Pe 20 august, potrivit AFDJ, nivelul apei se situează la 92 cm. Până vineri se estimează că va ajunge la un nivel de 74 cm – ceea ce ar însemna un record în ultimele două decenii, pentru luna august.

Fenomenul care afectează Dunărea – nivelul apei la data de 20 august 2024, ora 13:50 / Sursă foto: AFDJ

Vezi și DUNĂREA, tot mai scăzută la Corabia, în Olt. Dunele de nisip, pericol pentru navigație

Vezi și Restricții, din cauza SECETEI, la alimentarea cu apă în peste 600 de localități. Coeficientul de umplere din 40 de lacuri de acumulare e în scădere

Totodată, pe site-ul Administrației Fluviale a Dunării de Jos din Galați este disponibilă și tendința apelor Dunării în următoarele 48 de ore. Potrivit informațiilor, în Brăila, tendința se află în scădere, interval 2-12 cm, cu o cotă probabilă de 70 cm. La Cernavodă, tendința se află în scădere, cu un interval de 5-15 cm și o cotă probabilă de -84 cm.

Sursă foto: Envato, capturi video Digi24, AFDJ