Fenomenul de la Marea Neagră care i-a îngrijorat pe experți. Motivul pentru care temperatura apei crește

Publicat: 20 08. 2024, 10:13

Un fenomen care are loc la Marea Neagră îi îngrijorează pe experți. Temperatura apei a crescut în ultimele luni. În august 2024, a fost stabilit un nou record: apa a avut o temperatură de 29,5 grade Celsius. Iată explicațiile experților mai jos, în articol.

Ultimele luni au fost pline pe litoralul românesc. În fiecare weekend, peste 100.000 de turiști au luat cu asalt stațiunile de la Marea Neagră pentru a se bucura de concedii, vreme și plajă. De asemenea, tot în această perioadă, s-a putut simți cum apa mării este mai caldă decât de obicei. În spatele acestui fenomen există câteva explicații.

Creșterea constantă a temperaturii Mării Negre ar putea să afecteze ecosistemul. Experții în domeniu au susținut că în luna august 2024 a fost înregistrat un nou record. Apa mării a crescut până la 29,5 grade Celsius.

Vezi și Ce sunt curenții rip, cei care fac victime pe litoral

Un alt fenomen are loc la Marea Neagră / sursă foto: captură video

Vezi și Lucrările de lărgire a plajelor din Marea Neagră creează adevărate „CAPCANE ale morții”. Gropi cu adâncime de 12 metri, la câțiva pași de mal

Fenomenul de la Marea Neagră: temperatura apei a crescut cu 2 grade Celsius

Potrivit informațiilor, creșterea temperaturii ar fi fost motivată de curenții care circulă dinspre Bosfor și Dardanele. În ultimele luni, temperatura apei a crescut cu 2-3 grade Celsius. Record de temperatură a fost stabilit și în Marea Mediterană – a ajuns la 28,9 grade Celsius. Recordul a fost înregistrat în urmă cu două zile, potrivit RFI.

„Recordul anterior a avut loc pe 24 iulie 2023, cu o valoare mediană de 28,7 grade Celsius”, a declarat Justino Martinez, cercetător la Institut de Ciencies del Mar din Barcelona și la Institutul Catalan de Cercetare pentru Guvernarea Mării.

Temperatura maximă a fost înregistrată pe 15 august, pe coasta egipteană, la El-Arish, temperatura fiind de 31,9 grade Celsius.  Creșterea constantă a temperaturii apei ar putea să provoace un nou tip de furtuni.

Sursă foto: Pixabay, capturi video