Salvamarii susțin că tragicul eveniment ar fi fost provocat de apariția unor gropi formate de curenții provocați de furtunile din ultimele zile. „În această zonă, s-a format, din cauza curenților, o groapă de care nici noi nu știam. Din cauza curenților, în câteva ore se pot forma gropi chiar foarte mari”, a declarat un salvamar citat de Știrile ProTV.
După furtuni prelugite pe mare în zona de țărm se formează curenți perpendiculari pe plajă. Aceștia izbesc cu putere malul si sapa adevărate șanturi chiar si in locuri in care apa are sub un metru. Astfel de situații se întâlnesc foarte des în nordul stațiunii Mamaia dar și la Neptun, potrivit Știrilor Pro TV.
Profesorul Nicolae Panin de la Institutul Național pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar a declarat pentru gândul că este foarte posibil ca în zona Mamaia să se fi format niște eroziuni locale, dar și că acolo există niște curenți puternici care îi pot intimida pe oamenii care înoată.
„Aceștia sunt curenți de retur, adică valurile aduc niște apă spre țărm, apa se descarcă printr-un fel de curent- numit curent de retur- destul de îngust, dar de multe ori foarte puternic, dinspre mare înspre țărm. Atunci când oamenii nimeresc în acest curent au probleme când vor să se întoarcă”, a spus Nicolae Panin. Profesorul spune că acești curenți nu stau într-un loc, ci se mișcă.
„Pentru că acest curent este destul de puternic, oamenii când că nu reușesc să se întoarcă spre mal, se pierd. Acești curenți nu au o poziționare, se mută în toate părțile, sunt de fapt mai mulți curenți de retur, nu e numai unul. Nu contează ce condiție fizică ai, totul e să nu te pierzi, dacă înoți paralel cu țărmul, nu înspre țărm, poți ieși din acest curent”, a spus Nicolae Panin.