Fenomenul rar care vestul României. „Nu au fost depășite valorile maxime admise”. FOTO

Fenomenul rar care vestul României. „Nu au fost depășite valorile maxime admise. FOTO
Publicat: 17/04/2018, 19:47

Purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Bihor, Loredana Tîrț, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că măsurătorile efectuate la stațiile de monitorizare a calității aerului nu au înregistrat depășiri ale valorilor maxime admise.

„S-a observat, marți, un strat de praf saharian, venit din Ungaria, dar care nu afectează calitatea aerului și alți factori de mediu. Am observat pe mașinile din Oradea o peliculă fină de praf. Din măsurătorile continue efectuate la stațiile de monitorizare a calității aerului nu au rezultat depășiri ale valorilor maxime admise”, a spus Tîrț.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor au declarat, la rândul lor, că praful nu ar fi periculos pentru populație, dar persoanele care doresc să se simtă mai în siguranță ar trebui să își limiteze ieșirile în aer liber și să își aerisească prin ventilație naturală încăperile unde locuiesc.

„Nu s-au semnalat probleme legate de sănătatea populației. În momentul în care ar fi un pericol real, cu impact, autoritățile emit avertizări către populație și recomadă măsurile necesare”, au spus sursele citate.

Meteorologul de serviciu al Centrului Meteo Regional Banat – Crișana, Robert Balazs, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că norul de praf saharian a ajuns în România luni, în special în vestul țării. Însă și marți a plouat în județul Timiș cu apă și noroi, doar că această concentrație de praf saharian este mai mică. Astfel, pe mașini, frunze sau geamurile locuințelor din Timișoara pot fi observate particule roșiatice.

„Practic, norul de praf saharian a ajuns în toată țara, mai ales în partea de vest. Deci, în toată Europa Centrală și de sud-est parțial, jumătatea de vest a României, Ungaria, Cehia și Serbia a ajuns praf din Sahara. Ieri (n.r. luni), în jurul prânzului, a ajuns praful saharian, chiar și pe frunze au rămas urme de praf, asta din cauză că a plouat foarte puțin și concentrația de praf a fost foarte mare, a plouat sub jumătate de litru pe metrul pătrat. Astăzi (n.r. marți), deja scade din intensitate. Acum a început să plouă foarte slab, să picure, o să mai fie și acum, dar mult mai puțin”, a afirmat Robert Balazs.

Potrivit meteorologului de serviciu al Centrului Meteo Regional Banat – Crișana, astfel de fenomene se întâmplă în fiecare an, doar că în această primăvară a plouat mai puțin, iar praful saharian a putut fi mai ușor observat.

„O să treacă pentru că se schimbă circulația vântului, o să devină nord-vest. Praful acesta saharian poate să vină doar pe o circulație sudică. Când e o furtună de praf, traversează nordul Africii în anumite condiții și aduce aerul încărcat cu praf peste Marea Mediterană până în Europa. În fiecare an se întâmplă astfel de fenomene, doar că acum a fost mult mai intens pentru că a plouat puțin și a fost ușor observabil. Evident că orice praf este neplăcut mai ales pentru cei alergici, care au probleme cu plămânii, dar are și o latură bună, e un bun îngrășământ, pentru natură e ceva bun”, a explicat Robert Balazs.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de Administrația Națională de Meteorologie, particulele de praf saharian au o concentrație redusă deasupra României.

„În ultimele zile, deasupra regiunilor sudice, centrale și de sud-est ale Europei a evoluat o formațiune de presiune coborâtă care a favorizat avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană. Deoarece în aceste zone sau semnalat deja precipitații pe arii extinse, concentrația particulelor de praf este în scădere. Deasupra României particulele de praf saharian au o concentrație redusă, iar în condițiile în care în următoarele 48 de ore local și temporar va ploua va fi favorizată antrenarea acestora spre sol”, a arătat Administrația Națională de Meteorologie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar