De câteva luni, zeci de mii de români așteaptă în fiecare săptămână un nou episod „cu roboți”. Despre ei se vorbește la serviciu, pe mediile sociale, la întâlnirile cu prietenii, unde nu e exclus ca cineva să-ți trântească o replică din filosofia de viață a lui Mo: „Eu nu beau că-s supărat, eu beau că-s alții fericiți”. Roboții au devenit un adevărat fenomen social. gândul vă invită să-i cunoașteți pe creatorii lor.
Mo, un robot burtos și ruginit de la prea mult alcool, și FOCA, prietenul lui intelectual fabricat din aluminiu, s-au născut în urmă cu vreo 3 luni și de atunci au cucerit internetul. Numai luna trecută, peste un milion de vizitatori unici au văzut episoadele în care cei doi dezbat de la problema tatuajelor la starea prieteniei lor. gândul vă prezintă povestea din spatele creației serialului de animație „RObotzi”, care a ajuns acum la episodul al 12-lea și care a atras atenția gigantului Adobe. Compania de software i-a invitat săptămâna trecută pe creatori la o conferință, la București, pentru a povesti cum s-au născut RObotzii.
De la cine au învățat roboții să vorbească
Roboții care îi amuză acum pe internauți au fost inițial construiți cu scop didactic. Patru prieteni care au lansat în urmă cu nouă luni un site de design, Creative Monkeyz, au vrut să le arate vizitatorilor ce ar putea realiza cu ajutorul uneltelor digitale prezentate pe pagina web. Așa s-au născut FOCA ȘI Mo, iar primul episod în care ei sunt eroi, „Tatuaj„, s-a transformat din lecție de design în viral. Echipa, formată din Codin Pop și Cezar Enache, doi absolvenți ai Facultății de Teatru și Film din Cluj – Napoca, Ramona Cordoș, studentă la Arte Plastice, și Mihai Banea, absolvent de Comunicare, a fost luată pe nepregătite de succesul producției lor. „Nu ne-am așteptat să devină viral atât de ușor și am fost pus în fața faptului împlinit„, povestește Codin, căruia episoadele din „RObotzi” îi ocupă acum, ca și prietenilor săi, tot timpul. Replicile pe care le folosesc Mo și FOCA în serial sunt expresii uzuale în cercul de prieteni al creatorilor. „Noi așa vorbim între noi. >, de exemplu, este felul în care ne adresăm unul altuia de foarte multă vreme. În loc de > spunem >. Expresia > o folosim de când lumea”, explică Mihai pentru gândul. Chiar dacă subiectele sunt „la zi”, ei preferă să nu se lege de politică sau de mondenități. „Mai avem pastile care bat către social”, spune Codin referitor la gluma din episodul 9 (Gin) când FOCA își dorește să fie invizibil, iar ginul îl transformă în pensionar.
„Toată lumea ne cere versiunea necenzurată. Nu va exista”
În fiecare episod, Mo, nervos dintr-un motiv oarecare, înjură colorat și pe un ritm alert. Cele mai grosolane părți din replicile lui sunt cenzurate, deoarece tinerii nu vor să cadă într-o vulgaritate gratuită și inutilă, mai ales că „deschiderea e foarte mare pe internet. Nu știi la cine ajunge. Orice copil poate să-l vadă”, spune Mihai. Codin este de părere că „nu neaparat înjurăturile ar trebui să fie vârful de lance al umorul din serial, cu toate că ajută”. La fiecare episod, lumea îi contactează pentru a le cere versiunea necenzurată, însă „nu va exista o versiune necenzurată. Nici noi nu avem așa ceva”, adaugă Ramona, singura fată din echipă.
VEZI AICI episoadele din RObotzi
Cei patru s-au decis să facă serialul pentru a le demonstra designerilor începători cum pot folosi anumite pachete grafice. Au ales să facă roboți pentru că sunt, spun ei, mai simplu de animat. „Paleta de mișcări e mai redusă și mai ușor de făcut. La fel și sincronizarea vocii. E mai ușor de făcut când ai o mișcare simplă, cum e în cazul lui Mo, sau o lumină, cum e la FOCA. Am vrut să fie simplu, dar nu simplist. Mișcările trebuie să pară naturale sau suficient de bine sincronizate încât să dea impresia că personajele sunt vii”, declară Codin, cel care se ocupă de animație.
Cine a făcut ca „Pufoșenia” să aibă ochii mari
La sesiunile de brainstorming au participat de la bun început toți patru, chiar dacă, atunci când a debutat proiectul, locuiau în orașe diferite și erau nevoiți să discute pe internet la sfârșit de săptămână. Acum însă toți stau în Cluj. O sesiune de brainstorming, în care stabilesc ideea de bază, intriga și finalul fiecărui episod, seamănă cu o ieșire la bere. „Codin și Mihai se prostesc. Cezar e imun, iar eu mă enervez”, povestește Ramona care este cea care mereu trebuie „să facă pe polițistul” pentru ca băieții să reia munca. Uneori, ei mai citesc bancuri pentru a căuta idei noi, dar până acum nu i-a ajutat. După ce se stabilește acțiunea, Ramona și Codin se apucă de scenariu. Codin se ocupă de animație, iar Ramona îl ajută cu diferintele elemente grafice care mai apar în serial. Pe lângă aspectul tehnic, tânăra îl supervizează pe Codin și are grijă ca toate detaliile să iasă bine. Ea este atentă la mișcările roboților, dar și la replicile lor. Iar uneori își impune părerea și în ceea ce privește felul în care trebuie să arate personajele, cum s-a întâmplat și în cazul Pufoșeniei, pe care Ramona și-a dorit-o mai drăgălașă decât a făcut-o Codin. „Ți-am spus să-i faci ochii mai mari și până la urmă i-ai făcut și a fost drăguță. Nicicum nu voia să-i facă ochii mai mari”, spune Ramona.
Prima serie s-ar putea încheia în luna mai
Patru-cinci zile a lucrat echipa pentru fiecare dintre cele 12 episoade, iar dacă ar fi apreciat de la bun început succesul lor ar fi procedat diferit: le-ar fi creat mai din timp, pentru a nu se aglomera în fiecare săptămână, susțin maimuțele creative, care se gândesc să încheie prima serie în luna mai și să ia o pauză pentru a pregăti, pe perioada verii, fiecare sezon.
Filmele cu RObotzi, piratate, deși sunt gratuite
De când au lansat serialul cu RObotzi, pagina web a celor patru a devenit a zecea cea mai citită din România. Numai în luna martie, creativemonkeyz.com a avut peste un milion de vizitatori unici, iar 100.000 de oameni au accesat site-ul în ultimele 24 de ore. Creatorii celor doi roboți se plâng însă că au de suferit de pe urma pirateriei – deși userii pot vedea episoadele gratuit pe site, unii le descarcă și le publică în alte părți. „Sunt oameni care nu înțeleg conceptul de gratuit”, crede Codin. „Cea mai bună analogie este cea cu toboganul. Când mergi în parc, să te dai pe tobogan e gratis, dar nu poți să-l iei acasă”, explică și Mihai. Echipa Creative Monkeyz estimează că într-o lună ar putea trăi exclusiv din veniturile de pe site. Din banii pe care i-au câștigat până acum și-au cumpărat deocamdată o cameră de filmat. În jurul paginii web, datorită succesului serialului, începe să se formeze o comunitate de oameni care urmăresc îndeaproape activitatea „maimuțelor creative”. „Mulți oameni au început să ne trimită ce au făcut ei după ce au văzut un tutorial făcut de Codin”, spune Mihai.
Replici memorabile din RObotzi
Mo:FOCA, FOCA! Tu știi de ce beau eu?
FOCA: De ciudă.
Mo: Da, da, da. Da mie nu mi-e ciudă că-s eu supărat. Mie, mie mi-e ciudă că-s alții fericiți.
Mo: Toată, toată mă fac fashion!
Mo: E cel mai tare tatuaj din lume
FOCA: Da, mediocrule, dar ce reprezintă?
Mo: Un buton
FOCA: Genial
Mo: Apasă-l. Apasă-l.Apasă-l. Apasă-l.Apasă-l. Apasă-l.