Prima pagină » Știri » Fermierii îi cer lui Cîțu să revină asupra sumelor alocate pentru ajutoarele naționale tranzitorii

Fermierii îi cer lui Cîțu să revină asupra sumelor alocate pentru ajutoarele naționale tranzitorii

Fermierii îi cer lui Cîțu să revină asupra sumelor alocate pentru ajutoarele naționale tranzitorii

Fermierii îi cer lui Florin Cîțu să revină asupra cuantumurilor ajutoarelor naționale tranzitorii. Potrivit acestora, plățile sunt aduse în derizoriu și producătorii agroalimentari primesc o nouă lovitură, iar producția agricolă ar urma să sufere o scădere de minim 25% a producției.

Fermierii îi cer lui Cîțu să revină asupra sumelor ajutoarelor naționale tranzitorii

Asociația Forța Fermierilor i-a solicitat public premierului României, Florin Cîțu, să revină asupra proiectului de Hotărâre de Guvern privind cuantumurile Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT), pus în dezbatere publică, miercuri, de Ministerul Agriculturii, și care, afirmă fermierii, prevede tăieri, în medie, de peste 50% la sumele pe care fermierii români, atât din sectorul vegetal cât și din zootehnie, le vor primi în 2021.

„După ce Guvernul a refuzat să mai plătească despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, situație care îi pune pe mulți fermieri să rateze anul agricol 2021, care se anunță mai bun, acum vine o nouă lovitură pentru agricultura națională prin tăierea masivă a cuantumurilor ANT. Vorbim de plăți aduse în derizoriu, de 5-6 euro pe hectar și de 2 euro pe cap de ovină și caprină. Producătorii agroalimentari primesc, astfel, o nouă lovitură, efectele acestei decizii criminale din punct de vedere economic urmând a se simți în toată țara și în toate sectoarele. În toate statele Uniunii Europene, agricultura este sprijinită masiv, atât din fonduri europene cât și naționale, fiecare țară luptând din răsputeri pentru a-și ajuta fermierii”, transmit reprezentanții Asociației Forța Fermierilor.

Producția agricolă a României ar putea suferi o scădere de minim 25% a producției,

Potrivit fermierilor, prin întârzierea plății subvențiilor și acum, prin tăierea lor, în convergență cu anularea despăgubirilor de secetă, producția agricolă a României va suferi o scădere de minim 25% a producției, atât în sectorul vegetal cât și în zootehnie.

„Considerăm că bugetul de stat nu ar fi avut cu nimic de suferit de pe urma acestor investiții în mediul privat, dimpotrivă, din taxele și impozitele plătite datorită creșterii producției agricole, banii ar fi fost recuperați de Finanțele Publice chiar din acest an. Nu înțelegem această atitudine din partea unui guvern de dreapta de a lovi cu dispreț într-o clasă antreprenorială privată, care nu cere decât să fie ajutată să producă, să contribuie la creșterea PIB și să asigure securitatea alimentară a României. Pur și simplu, am ajuns în situația în care să credem că Guvernul Cîțu îi urăște pe fermieri”, mai spun fermierii.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și