Dirijorul Lawrence Foster, fostul director artistic al festivalului din perioada 1998-2001, a vorbit sâmbătă despre felul în care manifestarea s-a dezvoltat în ultimele decenii insistând asupra modului în care Festivalul „Enescu” a dobândit amploare națională atât prin finanțarea primită cât și prin programarea concertelor nu doar la București, ci și în alte orașe mari din țară. Muzicianul a amintit și problema principală a capitalei după tot acest timp: „Cred că se poate construi și la București o sală de concerte cum este nevoie”, a spus Lawrence Foster.
Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a vorbit în cadrul conferinței despre ceea ce îl face să spună că „este aproape imposibil în momentul de față” să se constuiască această sală fiind nevoie de 40.000 de metri pătrați pentru construcție, o suprafață care nu poate fi asigurată în centrul Bucureștiului din cauza terenurilor cu „zeci de procese de dobândire a unor moșteniri”.
Nu mai puțin de 35 de lucrări semnate de Enescu vor fi interpretate în 36 de spectacole, aproape în fiecare zi a acestei ediții a festivalului cu excepția zilelor de 3 și 20 septembrie. Alți compozitori prezenți în festival cu peste cinci lucrări sunt Mozart, Ceaikovski, Debussy și Beethoven, arată organizatorii.
Celor 84 de spectacole programate în Capitală în cadrul Festivalului, în 2019 li se adaugă 30 de concerte în alte 10 orașe din România (Sibiu, Cluj-Napoca, Târgoviște, Piatra Neamț, Bacău, Iași, Târgu Mureș, Bârlad, Timișoara și Satu Mare). De asemenea, la această ediție sunt programate și concerte găzduite în 6 orașe din afara țării, la Florența, Berlin, Liege, Toronto, Montreal și Chișinău.
Cu peste 2.500 de muzicieni străini invitați alături de peste 1.000 de artiști și interpreți din România, cea de-a douăzeci și patra ediție a manifestării este declarată „cea mai extinsă de până acum”, organizatorii arătând că propun „diversitate, echilibru și strălucire”.
Tema festivalului Enescu în 2019 este „Lumea în Armonie” și nu mai puțin de 300 de evenimente sunt asociate manifestării în cadrul programelor asociate.
„Sunt mândru că programul de anul acesta continuă investiția pe termen lung a festivalului în promovarea muzicii noi, creînd platforme pentru compozitori în viață să reflecteze la lumea în care trăim. De asemenea, programul scoate în evidență preocuparea noastră pentru lumea operei, prezentând o varietate de capodopere, de la mai marii din epoca barocă și până la elitele teatrului muzical din secolul al XX-lea. Cred că opera, mai mult decât orice altă formă de artă, poate aduce împreună muzica și textul, sunetul și viziunea, individualul și globalul, ca să examineze profund și să exploreze acee întrebări care ne încearcă și ne definesc pe toți, ca artiști și ca oameni”, arată Directorul Festivalului Internațional „George Enescu”, Vladimir Jurowski.
Jurowski a intrat în direct cu cei prezenți la Sala Palatului prin intermediul unei legături video asumându-și deopotrivă sarcina de a asigura prezentarea unor lucrări în premieră la București ca și promovarea muzicii lui Enescu în lume.
În total, la această ediție a festivalului vor fi prezentate 313 lucrări semnate de 149 de compozitori, opere care acoperă istoria muzicii de la perioada barocă până la muzica secolului XXI. În secțiunea dedicată muzicii contemporane sunt reprezentați 45 de compozitori cu 48 de lucrări.
„Programul acestei ediții este dezvoltat pe mai mute planuri, astfel încât melomanii să poată alege dintr-un program diversificat, formule de spectacol clasice și inedite, repertoriul acoperind epoci diverse, compozitori uriași, artiști de cel mai bun nivel internațional. Sperăm ca astfel să ducem mai departe esența misiunii asumate de Enescu de a răspândi efectul transformator, uneori vindecător al muzicii, către un public cât mai divers”, declară Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional „George Enescu”.
Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă orchestre de talie mondială.
Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.