Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Național de Teatru (FNT), organizat între 25 octombrie și 3 noiembrie în București, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că bugetul pentru ediția din acest an a evenimentului este unul redus, de 2.300.000 de lei.
La conferința de presă au fost prezenți Ion Caramitru, președinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), Aura Corbeanu, director executiv al Festivalului Național de Teatru (FNT) și vicepreședinte UNITER, Alice Georgescu, selecționerul unic și directorul artistic al ediției din 2013 a FNT, Mihaela Păun, director ArCuB, Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, și András István Demeter, coordonator cu atribuții de Director Casa de Producție TVR.
„Ediția a 23-a a Festivalului Național de Teatru ne așteaptă, timp de zece zile, să urmărim 44 de reprezentații, să participăm la 12 evenimente conexe și 30 de evenimente în 25 de locații”, a spus Aura Corbeanu în conferința de presă.
De asemenea, Corbeanu a precizat: „Deși am fost nevoiți să renunțăm la selecția internațională ca spectacol, asta nu înseamnă că nu vom avea pe perioada festivalului 70 de specialiști din străinătate, sunt oameni de teatru, directori de festivaluri, directori de publicații, cronicari care vor urmări cu atenție – ceea ce ne-am propus cu toții – promovarea spațiului cultural românesc”.
Despre bugetul festivalului, vicepreședintele UNITER a spus că este unul redus, dar „pe care și l-au asumat cu toții, întrucât importanța evenimentului depășește la un moment dat posibilitatea financiară a partenerilor lor și a lor”. Astfel, bugetul total al festivalului este de 2.300.000 de lei. Ministerul Culturii acoperă 26% din buget, Primăria Municipiului București – 40%, Institutul Cultural Român – 7 % și UNITER – 27%.
Noutatea acestei ediții a Festivalului Național de Teatru este punctul info FNT din pasajul de la Universitate, unde bucureștenii se vor putea informa cu privire la eveniment, dar vor putea lua parte și la diferite momente artistice.
„Festivalul Național de Teatru este cea mai valoroasă ofertă culturală a teatrului românesc”, a completat Aura Corbeanu. De asemenea, Ion Caramitru a precizat că ediția din acest an a Festivalului Național de Teatru (FNT) „are loc în condiții vitrege, cu bani mai puțini și invitați mai puțini”.
„Acest festival trebuie să fie un festival al Bucureștiului. Indiferent cine și-l asumă, până la urmă, beneficiarul este publicul bucureștean”, a spus, la rândul ei, directorul ArCuB, Mihaela Păun.
Despre Festivalul Național de Teatru, Alice Georgescu, selecționerul unic și directorul artistic al ediției din 2013, a spus că „va însemna un moment de liniște și de bucurie (…)”. „Ideea e să ne bucurăm puțin, să nu mai avem chipurile cenușii pe care le avem uneori”, a mai spus aceasta.
„Festivalul Național de Teatru de anul acesta a încercat, încearcă, eu am încercat, ca și în ultimii doi ani, să aduc în fața spectatorilor din București și a celor care vor începe să vină și din alte orașe (…) ceea ce mie mi s-a părut a fi interesant în stagiunea care s-a încheiat în vară. Selecția festivalului cuprinde spectacole realizate cu o stagiune în urmă, așadar în stagiunea 2012 – 2013”, a spus Alice Georgescu.
Programul Festivalului Național de Teatru
Festivalul va fi deschis, vineri, la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, cu spectacolul „Troienele”, după Euripide, în regia lui Andrei Șerban, montat în 2012 la Opera Națională Română Iași. După 22 de ani, Andrei Șerban a refăcut la Iași un spectacol grandios, aceasta fiind o șansă unică de a lua parte la drama care a marcat istoria unei civilizații. Reprezentația se va desfășura în prezența lui Andrei Șerban, care va veni special în țară, de la New York, cu această ocazie.
Andrei Șerban a montat prima dată „Troienele” în urmă cu aproape 40 de ani, pe scena Teatrului La MaMa din New York, iar, în 1990, a realizat spectacolul și în țară, la Teatrul Național București. Spectacolul „Troienele” este dedicat memoriei lui Ellen Stewart, fondatoarea teatrului La Mama din New York, acolo unde a fost creat inițial.
Totodată, sâmbătă, de la ora 18.00, la Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”, va fi pus în scenă spectacolul „Lear(a)”, de William Shakespeare, în regia lui Andrei Șerban.
Tot sâmbătă, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat va fi jucat spectacolul „Yentl”, de Leah Napolin și Isaac Bashevis Singer, în regia lui Erwin Șimșensohn. Festivalul continuă de la ora 21.00, la Teatrul Act, cu o reprezentație a spectacolului „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Cristian Juncu, iar de la 21.00, la ArCuB va fi pusă în scenă reprezentația „Însemnările unui nebun”, de N.V. Gogol, în regia lui Felix Alexa.
Duminică, de la ora 18.00, la Teatrul Mic, va fi pus în scenă spectacolul „A douăsprezecea noapte”, de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, iar de la ora 18.00, la Teatrul Național București, în Sala Studio, va fi jucat spectacolul „Avarul”, de Molière, în regia lui Lászlo Bocsárdi. Tot duminică, de la ora 21.00, la Teatrul de Comedie, în Sala Nouă, va fi prezentat „Urâtul”, de Marius von Mayenburg, în regia lui Vlad Cristache.
Pe 28 octombrie, la ora 18.00, la Teatrul Național București, în Sala Mică, va fi prezentat spectacolul „Conul Leonida față cu reacțiunea”, de I. L.Caragiale, în regia Silviu Purcărete, iar de ora 21.00, la Opera Națională București, va fi jucat spectacolul „Pălăria florentină”, de Eugène Labiche, tot în regia lui Silviu Purcărete. De la ora 21.30, la Teatrul Național București, în Sala Multimedia, va avea loc „Năpasta”, de I.L. Caragiale, în regia lui Radu Afrim.
Totodată, iubitorii de teatru vor putea vedea, pe 29 octombrie, de la ora 21.00, la Teatrul Național București, în Sala Studio, spectacolul „Solitaritate”, al Gianinei Cărbunariu. Pe 30 octombrie, la 17.30 și 21.00, va avea loc, la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, spectacolul „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, în regia lui Mircea Cornișteanu.
Pe 31 octombrie, de la orele 18.00 și 21.30, la Teatrul Bulandra, în Sala „Toma Caragiu”, spectatorii vor putea să vadă „Domnul Swedenborg vrea să viseze”, în regia lui Mihai Măniuțiu, iar de la ora 18.00, la Teatrul de Comedie, în Sala „Radu Beligan”, va fi pus în scenă spectacolul „Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat”, de Matei Vișniec, în regia lui Ovidiu Caița.
Pe 1 noiembrie, de la ora 18.00, la Opera Națională București, publicul se va putea delecta cu spectacolul „Pescărușul”, de A.P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky, iar de la 18.00, la Teatrul „Bulandra”, în Sala „Liviu Ciulei”, va avea loc o reprezentație a spectacolului „Școala nevestelor”, de Molière, în regia lui Cristian Juncu.
De asemenea, Festivalul Național de Teatru prezintă, pe 2 noiembrie, la ora 17.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, spectacolul „Scene din viața insectelor – mister psihedelic muzical”, de Karel și Josef ÄŒapek, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză. De la 21.30, la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, va fi pus în scenă spectacolul „Adam și Eva”, după Liviu Rebreanu, în regia lui Alexander Hausvater.
Festivalul se încheie pe 3 noiembrie, de la ora 20.30, cu spectacolul „Adam și Eva”, după Liviu Rebreanu, în regia lui Alexander Hausvater, care se va desfășura la la Teatrul Odeon, în Sala Majestic.
Evenimente conexe din agenda festivalului
De asemenea, în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Național de Teatru au fost incluse o serie de noi evenimente. Astfel, această ediție a FNT propune o bogată „recoltă” de carte de teatru. Invitat în festival cu spectacolul „Troienele”, montat la Opera Națională Română din Iași, regizorul Andrei Șerban va fi prezent și la lansarea volumului colectiv „Cartea Atelierelor”, dedicat Academiei sale Itinerante și publicat în Colecția „Yorick” a Editurii Nemira. Evenimentul va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, la Fundația Löwendal.
Aceeași editură oferă și o nouă traducere a celebrei lucrări „Munca actorului cu sine însuși”, de Konstantin Sergheevici Stanislavski, o adevărată Biblie a teatrului modern. Traducerea este semnată de Raluca Rădulescu, iar prefața îi aparține regizorului Yuri Kordonsky. Evenimentul va avea loc pe 31 octombrie, de la ora 16.30, la Fundația Löwendal.
Sub titlul „Despre dictatori și alți demoni”, criticul de teatru Cristina Rusiecki reunește într-un „Jurnal de repetiții” mărturii despre spectacolul „Iulius Caesar”, regizat de Alexander Hausvater la Teatrul Național Timișoara. Volumul va fi lansat pe 2 noiembrie, de la ora 20.30, în foaierul Sălii Majestic a Teatrului Odeon. Noilor cărți li se adaugă și o publicație ce vine să completeze peisajul nu tocmai generos al genului – revista trimestrială de cultură Infinitezimal, al cărei director este criticul de teatru Sebastian-Vlad Popa. Lansarea va avea loc pe 30 octombrie, la ora 13.00, la Fundația Löwendal.
Programul – pe zile și ore de desfășurare – poate fi consultat și pe site-ul www.fnt.ro.
Cea de-a 23-a ediție a Festivalului Național de Teatru este organizată, prin tradiție, de Uniunea Teatrală din România (UNITER) și finanțată de Ministerul Culturii și Primăria Municipiului București, prin ArCuB.
Selecționerul unic și directorul artistic al ediției din 2013 a Festivalului Național de Teatru este criticul Alice Georgescu, aflată, în această calitate, la ultimul mandat, iar directorul executiv este Aura Corbeanu, vicepreședintele UNITER.
(Dorina Călin)